Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

UWV meldt stijging tot bijna 61.000 uitkeringen

De coronacrisis heeft zijn weerslag op de arbeidsmarkt. Het aantal WW-uitkeringen steeg de afgelopen drie maanden met bijna 61 duizend uitkeringen. In mei nam het aantal uitkeringen toe met 9 duizend. Dat is minder hoog dan april toen er 42 duizend WW-uitkeringen zijn toegekend. Meer jongeren tot 25 jaar doen een beroep op een werkloosheidsuitkering.

UWV 18 juni 2020

‘De afgelopen maanden nam de WW ongekend snel toe. In totaal kregen ruim 301.000 duizend mensen in mei een werkloosheidsuitkering. In april zagen we een enorme piek in het aantal WW-uitkeringen. In mei neemt de WW nog steeds toe, maar is de stijging minder hard’, zegt hoofd arbeidsmarktinformatie Rob Witjes van UWV.

In maart steeg het aantal WW-uitkeringen met ruim 10 duizend. In april nam het aantal WW-uitkeringen met bijna 42 duizend toe. In mei komen daar nog 9 duizend bij (+3,1 procent). In totaal nam de WW afgelopen drie maanden toe van 240.000 naar 301.000 uitkeringen.

Meer jongeren verliezen baan

Rob Witjes: ‘Wat vooral opvalt is dat het aantal jongeren tussen de 15 en 25 jaar met een WW-uitkering in drie maanden tijd bijna is verdrievoudigd. Jongeren zijn vaak de eerste groep die bij een krimp van de werkgelegenheid hun baan verliezen. Dit komt omdat zij vaak werken met een tijdelijk contract. Daarentegen zijn jongeren ook vaak de eerste die weten te profiteren als de arbeidsmarkt weer aantrekt.’

Eind mei verstrekte UWV 31.100 uitkeringen aan jongeren. Eind februari ging het nog om 10.800 uitkeringen. Vooral in de maanden maart en april steeg de WW onder jongeren. Het aantal WW-uitkeringen nam in maart toe met 45% en in april met 81%. In mei was de stijging nog eens 10%. Relatief veel jongeren die in de afgelopen maanden hun baan kwijtraakten, werkten als uitzendkracht, in de horeca of detailhandel.

Stijging WW in horeca en schoonmaak

De WW nam in mei het sterkst toe bij de horeca en catering (+12,1 procent), in de schoonmaakbranche (+7 procent), detailhandel (+6,4 procent) en bij de uitzendbedrijven (+6,3 procent). Deze sectoren worden sterk geraakt door de coronamaatregelen die het kabinet halverwege maart heeft ingesteld om verspreiding van het virus te beperken. Er zijn ook sectoren waar het aantal WW-uitkeringen juist af nam ten opzichte van april. Dat geldt bijvoorbeeld voor landbouw (-8,5 procent), en de bouw (-4,2 procent). Dit is een seizoenseffect. In het voorjaar neemt het werk in deze sectoren toe.

WW-uitkeringen per week

Elke maand stromen er nieuwe mensen de WW in. In maart kwamen er per week gemiddeld 9.400 nieuwe uitkeringen bij, in april was er piek van 14.700 per week en in mei telde UWV gemiddeld 10.500 nieuwe WW-uitkeringen per week. Daar staat tegenover dat mensen ook de WW verlaten. De gemiddelde uitstroom per week is toegenomen in mei. In mei werden 33.000 WW-uitkeringen beëindigd, dat komt neer op gemiddeld 8.200 per week. In april eindigden gemiddeld 6.400 WW-uitkeringen per week en 6.900 per week in maart. De uitkeringen werden onder andere beëindigd wegens het vinden van werk of het bereiken van de maximale WW-duur.

Maandelijkse WW-cijfers

UWV en CBS publiceren elke maand de werkloosheidscijfers in Nederland. Dit persbericht is een extra toelichting op de WW-cijfers van UWV. De WW-cijfers gaan altijd over het aantal officieel toegekende uitkeringen. De cijfers over het aantal WW-uitkeringen van de maand juni verschijnen op donderdag 16 juli.

Lees de Nieuwsflits Arbeidsmarkt 2020 (pdf, 2 MB).

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.