Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Zo werkt de Sociaal Medische Indicatie

De VNG heeft richtlijnen opgesteld voor de uitvoering van de Sociaal Medische Indicatie. Deze regeling komt ouders die tijdelijk niet kunnen werken, tegemoet in de kosten van kinderopvang.

VNG 15 februari 2018

Als één of beide ouders tijdelijk niet werken, komt een gezin niet in aamerking voor kinderopvangtoeslag. Via de Sociaal Medische Indicatie kunnen gemeenten deze gezinnen toch tijdelijk financieel ondersteunen. De vangnetregeling is speciaal bedoeld voor ouders die niet werken om medische of sociale redenen Een van de ouders kan bijvoorbeeld psychisch ziek zijn door crisis in het gezin, of in detentie zitten. De ouder kan dan niet werken maar is ook niet in staat om voor de kinderen te zorgen.

Duiding

De Sociaal Medische Indicatie bestond al langer, maar uit onderzoek naar de effectiviteit van de regeling was gebleken dat gemeenten er nog onvoldoende mee bekend waren en dat er verschillen bestonden tussen gemeenten in het gebruik ervan. Gemeenten lieten weten, behoefte te hebben aan meer duiding. Om aan die behoefte tegemoet te komen heeft de VNG in overleg met gemeenten en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de huidige richtlijnen opgesteld. De richtlijnen geven onder meer uitleg over de doelgroep van de Sociaal Medische Indicatie, de redenen waardoor ouders tijdelijk in aanmerking kunnen komen voor steun, en de uitvoering.

Richtlijnen SMI (pdf)

De regeling SMI is in overeenstemming met de richtlijnen uitgevoerd in de gemeente Deventer:

Verordening gemeentelijke kindregelingen

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.