Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Utrecht zoekt 900 bijstandsgerechtigden voor onderzoek naar betere bijstand

Utrecht start het onderzoek naar een betere aanpak in de bijstand, nu de formele toestemming hiervoor van het Rijk binnen is. Het grootschalige wetenschappelijk onderzoek vindt plaats van juni 2018 tot oktober 2019, in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Wethouder Victor Everhardt: “De huidige regels in de bijstand zijn ingewikkeld en streng. Utrecht wil weten of het ook anders kan. Dat gaan we in de praktijk uitproberen, samen met een groep van 900 bijstandsgerechtigden.” Het onderzoek heet ‘Weten wat werkt’.

Gemeente Utrecht 21 februari 2018

Er komen vier onderzoeksgroepen. De deelnemers aan het onderzoek worden via een loting ingedeeld in een van die groepen. Iedere groep gaat een andere aanpak uitproberen. Na anderhalf jaar kan de Universiteit conclusies trekken over welke aanpak het beste werkt. Hoofdonderzoekers prof.dr. Stephanie Rosenkranz en dr. Loek Groot van Universiteit Utrecht: “We onderzoeken de verschillende effecten die een andere aanpak op bijstandsgerechtigden kan hebben. We kijken of mensen sneller uitstromen naar werk, maar ook naar het effect op hun gezondheid, op eventuele schulden en of mensen meer of minder tevreden zijn over hun eigen situatie.”

Werving deelnemers
Vanaf deze week start de werving van 900 deelnemers voor het onderzoek. Er komen informatiebijeenkomsten in de wijken en er is een speciaal spreekuur op het Stadskantoor. Bijstandsgerechtigden die mee kunnen doen, ontvangen hierover een brief; aanmelding is tot 1 mei mogelijk.

Onderzoeksgroepen
De vier onderzoeksgroepen zijn:
1. Zelf in actie: In deze groep bepalen bijstandsgerechtigden zelf hoe ze op zoek gaan naar werk, vrijwilligerswerk of andere activiteiten. Ze hoeven niet verplicht te solliciteren of verplicht deel te nemen aan andere activiteiten van de gemeente.

2. Met extra hulp in actie: De deelnemers in deze groep krijgen extra hulp en begeleiding van de gemeente.

3. Werken loont: Bijstandsgerechtigden die werken naast hun uitkering, mogen in deze groep meer zelf houden van het geld dat ze verdienen.

4. Meten wat werkt: De regels in deze groep veranderen niet, zodat de resultaten in de andere groepen vergeleken kunnen worden met de huidige situatie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.