Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Utrecht ontregelt en boekt resultaat in Ondiep voor mensen met schulden en andere problemen

Meer dan 60 huishoudens van Ondiep Pijlsweerd hebben met de aanpak ‘Ondiep Ontregelt’ een oplossing op maat gekregen. Dat schrijven wethouders Victor Everhardt en Kees Diepeveen in een brief namens het college aan de raad. Het buurtteam en de vaste contactpersonen hebben sinds maart de ruimte gekregen om ‘te doen wat nodig is’, ook als dat betekent dat er een uitzondering op de regels gemaakt moet worden. In veel gevallen werden met de maatwerkoplossingen (grotere) schulden voorkomen. Ook werden oplossingen gerealiseerd op het vlak van inkomen, woonsituaties en gezondheid/beperkingen. Op basis van de ervaringen in Ondiep wordt deze werkwijze nog dit jaar uitgebreid naar Kanaleneiland.

Gemeente Utrecht 8 november 2017

Door de nauwe samenwerking tussen het buurtteam, en een team van vaste contactpersonen van diverse organisaties (gemeente/Werk & Inkomen, woningcorporaties Mitros en Portaal, Zilveren Kruis, UWV, SVB en CAK ) zijn complexe problemen opgelost. Hierdoor wordt de ondersteuning aan Utrechters effectiever en worden problemen opgelost voordat ze escaleren. Tevens worden maatschappelijke kosten bespaard op het vlak van jeugdhulp, zorg, huisuitzetting, gezondheidszorg, schuldsanering en bewindvoering.

En in alle situaties is de maatwerkoplossing gepaard gegaan met de vraag aan het huishouden: Als wij voor u deze uitzondering realiseren, wat kan uw inzet zijn om de situatie verder te verbeteren? Dit heeft ertoe geleid dat mensen een baan vonden, vrijwilligerswerk gingen doen of zich op een andere manier extra gingen inspannen om hun leven weer op de rit te krijgen. Zowel het Buurtteam Ondiep als inwoners zijn positief over de oplossingen die geboden zijn.

De aanpak in Ondiep Ontregelt maakt deel uit van de citydeal Inclusieve Stad. In deze citydeal werken vijf gemeenten en vier ministeries samen aan het verbeteren van de ondersteuning aan mensen met complexe problemen op het gebied van bestaanszekerheid. Utrecht heeft gekozen voor Ondiep Pijlsweerd als eerste experimentwijk voor de citydealaanpak. Eind van het jaar zal het Verwey Jonkerinstituut met een evaluatierapport komen over deze aanpak.

Klik hier voor de commissiebrief waarin voorbeelden beschreven worden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.