Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Stemmen voor speciale doelgroepen verbeterd

Een gehandicaptenparkeerplaats bij ieder stembureau, duidelijkere bewegwijzering, stembiljetten met groot lettertypen aan de muur, minder geschreven tekst en meer pictogrammen.

Gemeente Rotterdam 6 maart 2018

De gemeente voert bij de verkiezingen op 21 maart verbeteringen door om stemmen voor mensen met een lichamelijke of visuele handicap makkelijker te maken.

Greep uit de verbeteringen

In Rotterdam willen we dat iedereen die mάg stemmen ook kάn stemmen. De afgelopen periode heeft de gemeente daarom nauw samengewerkt met onder andere Stichting Bartiméus, Stichting MEE en Vereniging Gehandicapten Rotterdam en een aantal verbeteringen doorgevoerd in aanloop naar de verkiezingen. Die verbeteringen moeten er voor zorgen dat stemmen voor speciale doelgroepen makkelijker wordt gemaakt. Een greep uit de verbeteringen:

  • Bij alle stembureaus is een gehandicaptenparkeerplaats aanwezig;

  • Alle voorzitters op een stembureau worden extra getraind om mensen met een lichamelijke of visuele handicap te assisteren in het stemhokje en hen te wijzen op de hulpmiddelen;

  • Per gebied (in totaal 14) wordt één stemlokaal zodanig ingericht dat deze beter toegankelijk is voor blinden en slechtzienden. In deze bureaus wordt gewerkt met tijdelijke geleidelijnen (voellijnen) op de grond en is er in elk stemhokje een standloep met licht aanwezig;

  • Er gaan extra mobiele stembureaus langs (V)MBO scholen, sociale werkplaatsen en verzorgingstehuizen;

  • Informatiemateriaal wordt getest en voorzien van meer pictogrammen en minder tekst;

  • Op de achterkant van kandidatenlijst komen icoontjes bij de stembureaus die goed toegankelijk zijn voor blinden, slechtzienden en voor gebruikers van een rolstoel of scootmobiel. Ook is er een digitale kaart beschikbaar waarop dit is aangegeven.

Verkiezingen

Op 21 maart zijn er verkiezingen in Rotterdam. Die dag gaan kiezers naar het stembureau voor de gemeenteraad, de gebiedscommissie of wijkraad en het raadgevend referendum. Hoeveel stempassen een Rotterdammer krijgt hangt af van de leeftijd én nationaliteit.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.