Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Rol jongerenwerk bij de aanpak van radicalisering

Jongerenwerkers worden met regelmaat geconfronteerd met spanning, vervreemding en radicalisering van jongeren. Wat kan het jongerenwerk betekenen in het voorkomen of tegengaan van radicalisering en jihadisme? Dat was de belangrijkste vraag die BVjong, de beroepsvereniging voor kinder- en jongerenwerkers in Nederland stelde, tijdens twee expertmeetings in 2015 in Venlo en Gouda.

MOgroep 19 februari 2016

De belangrijkste conclusies:

  • De school, op straat en bij leeftijdgenoten zijn de plekken waar jongeren hun identiteit vormen en tonen. Als een jongere radicaliseert is de straat één van de plekken waar dat zichtbaar kan worden. Dit maakt dat jongerenwerkers een belangrijke rol hebben als zij zien dat een jongere zich begint af te keren van de samenleving. Daarvoor moeten zij weten hoe ze polarisatie en radicalisering kunnen herkennen.

  • Elke jongerenwerker moet voldoende toegerust zijn om goed te kunnen signaleren en om - waar nodig - op tijd door te verwijzen. Hiervoor is enige basiskennis van de extreem-radicalisme gewenst.

  • Daarnaast is het belangrijk dat de jongerenwerker kan sparren met collega's of partners als hij vragen heeft. Daarom pleit BVjong ervoor dat jongerenwerkers regelmatig gerichte trainingen krijgen over extreem jongerengedrag en extreem-radicalisme.

  • De Jongerenwerker staat vaak tussen twee vuren; enerzijds wil hij de jongeren helpen door open minded met ze in contact zijn. En anderzijds is er het netwerk met gemeente, politie en veiligheidshuis dat vooral gericht lijkt te zijn op aanpakken vanuit het veiligheidsperspectief en onvoldoende zicht heeft op de presentgerichte aanpak van de jongerenwerker.

  • Het is belangrijk om als jongerenwerker ook preventief te werken aan het voorkomen van radicalisering.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.