Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Partijen in het zorgveld slaan handen ineen om zorg die dringend moet plaatsvinden toegankelijk te houden

Het ministerie van VWS heeft de NZa gevraagd om per regio inzichtelijk te maken waar welke capaciteit is voor planbare zorg die dringend (binnen enkele weken) moet plaatsvinden. Dat is een onderdeel van bredere afspraken die VWS heeft gemaakt in overleg met zorgaanbieders, zorgverzekeraars, het Landelijk Centrum Patiënt Spreiding (LCPS), de Inspectie voor Gezondheidszorg & Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om ervoor te zorgen dat de spoedzorg (Covid en niet-Covid) en de meest dringende zorg toegankelijk blijft.

Nederlandse Zorgautoriteit 26 oktober 2020

Regionaal zal in samenwerking afspraken gemaakt moeten worden hoe de beschikbaarheid van deze zorg geborgd wordt. Daarvoor zal een deel van de andere planbare zorg moeten worden afgeschaald. VWS heeft de NZa gevraagd om te volgen dat deze afspraken er komen en waar dit niet gebeurt dit te stimuleren en aan te kaarten.

De druk op de zorg blijft toenemen door het hoge aantal Covid-besmettingen. Dit leidt in het hele land tot het afschalen van de planbare zorg. Alle partijen zijn het er over eens dat iedereen in Nederland moet kunnen rekenen op zorg die nodig is om onherstelbare gezondheidsschade en/of het verlies van levensjaren te voorkomen. Dit betekent dat spoedzorg voor zowel Covid-patiënten als alle andere patiënten en planbare zorg die dringend (binnen enkele weken) moet plaatsvinden moet doorgaan.

Hulpmiddel

De Federatie Medisch Specialisten ontwikkelt hulpmiddelen waarmee artsen, ziekenhuizen en andere zorgaanbieders in de regio de juiste keuzes kunnen maken over de organisatie van de zorg. De NZa gaat met het LCPS zorgen voor een goede informatievoorziening, zowel landelijk als regionaal. Er komt actueel inzicht in de toegankelijkheid van de kritische planbare zorg. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) brengt daarvoor in beeld welke zorg nog waar beschikbaar is, zodat de verschillende partijen hierover verantwoorde keuzes kunnen maken. Eén van de gemaakte afspraken is namelijk dat ziekenhuizen met de zelfstandige klinieken, de huisartsen en de VVT-sector, in regionaal verband (ROAZ en binnen zorgnetwerken), nog intensiever gaan afstemmen en samenwerken om de beschikbare zorgcapaciteit zo goed mogelijk in te zetten. Zorgverzekeraars worden hierbij actief betrokken en ondersteunen de samenwerking, onder meer door passende financiële randvoorwaarden te creëren.

Oproep

De NZa zal zich ook met VWS, Patiëntenfederatie Nederland, de artsen, de zorgverzekeraars en de overige betrokken partijen inspannen voor duidelijke communicatie richting burgers en patiënten, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. De oproep aan hen blijft om contact op te nemen met de huisarts bij gezondheidsklachten. De huisarts kan vervolgens beoordelen wat er nodig is.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.