Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Nieuwe Raad van Kinderen voor Groningen

De Groningse Raad van Kinderen is afgelopen donderdag gestart met haar werkzaamheden. Tijdens de eerste vergadering in het stadhuis werden de nieuwe raadsleden welkom geheten door wethouder Jeugd Mattias Gijsbertsen. Het eerste overleg stond in het teken van kennismaking en oriëntatie op het thema Armoede onder jongeren. De kinderraad bestaat uit 33 kinderen uit de stad in de leeftijd van 10 tot 14 jaar.

Gemeente Groningen 9 oktober 2017

De kinderraad heeft als opdracht om in de periode tot november 2018 mee te denken over oplossingen voor kinderen in Groningen die opgroeien in armoede. De Raad van Kinderen brengt hierover advies uit aan de gemeenteraad van Groningen.

Kinderkennis

Wethouder Jeugd Mattias Gijsbertsen: “Groningen wil kinderen een duidelijke stem geven. We willen kinderen stimuleren om na te denken en mee te praten over onderwerpen die zij belangrijk vinden voor de stad. Met de Raad van Kinderen maken we gebruik van de specifieke kennis van kinderen en doen er als gemeente ons voordeel mee. Groningse kinderen weten namelijk als geen ander wat leeftijdsgenoten nodig hebben om veilig en gelukkig op te groeien in stad”.

Werkwijze

De Raad van Kinderen komt regelmatig bijeen om te overleggen, presenteert haar adviezen aan de gemeenteraad en legt werkbezoeken af. Ook kan zij op bezoek gaan bij één van de andere vier gemeenten in Nederland die meedoen aan de pilot. De Raad van Kinderen wordt ondersteund door een poule van vrijwilligers. De jongeren kunnen de komende maanden oefenen met samenwerken, debatteren en presenteren. Bovendien krijgen ze meer inzicht in het probleem van armoede onder jongeren in Groningen.

Armoede onder jongeren

Eén op de vijf kinderen in Groningen leeft in armoede. Er is voor deze kinderen weinig geld voor bijvoorbeeld een warme maaltijd, nieuwe kleren, lidmaatschap van een (sport)vereniging, uitstapjes of vakantie. Vaak schamen kinderen zich voor hun situatie en zijn ze minder gelukkig dan hun Groningse leeftijdsgenoten. Voor kinderen die opgroeien met weinig geld is het moeilijk om zich te onttrekken uit de armoede.

Pilot

Het bestrijden van armoede is een belangrijk thema voor de gemeente Groningen. Het is ook een belangrijke reden voor Groningen om mee te doen aan de pilot Raad van kinderen-kansrijk opgroeien voor alle kinderen in Groningen. Binnen deze pilot werkt Groningen samen met de Missing Chapter Foundation, opgericht door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden. De organisatie zet zich in om kinderen een stem te geven in besluitvorming en op te komen voor de belangen van toekomstige generaties.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.