Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Nieuwe aanpak Rotterdamse statushouders

Elke Rotterdamse vluchteling met een verblijfsstatus krijgt ondersteuning en wordt gestimuleerd om actief deel te nemen aan de samenleving. Intensievere begeleiding naar werk, op het gebied van taal en bij zorgvragen staat daarbij centraal.

Gemeente Rotterdam 19 oktober 2018

De ondersteuning om deel te kunnen nemen aan de Nederlandse samenleving is niet vrijblijvend. De nieuwe aanpak voor statushouders van de gemeente Rotterdam heeft als doel dat meer statushouder mee gaan doen. Dit is nodig omdat een groot deel van de statushouders afhankelijk is van de bijstand en niet actief deelneemt aan de samenleving.

Grote uitdaging

De Rotterdamse Aanpak Statushouders 2019-2022 geeft opvolging aan de aanpak uit 2016 en is gericht op alle vluchtelingen die sinds 2013 een verblijfsvergunning hebben en in Rotterdam wonen. Een intensieve begeleiding van statushouders op het gebied van taal, werken, wonen en zorg moet ervoor zorgen dat ze uit de bijstand komen en volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. Wethouder Wijbenga constateert dat dit een grote uitdaging is: ‘Landelijke cijfers laten zien dat het gewoonlijk langer duurt en meer tijd en geld kost om statushouders de Nederlandse taal te leren en te laten participeren in Nederland. Rotterdam moet alle zeilen bijzetten om te zorgen dat statushouders stappen maken in de richting van een betaalde baan.’

Eén vaste begeleider en meer ondersteuning

Statushouders krijgen een vaste begeleider op het gebied van leren, integratie en werk. Daarnaast komt er meer ondersteuning gericht op signalering en doorleiding naar zorgspecialisten bij trauma’s, multi- of complexe problematiek en andere zorgvragen. Meteen aan het begin van het traject bepaalt de gemeente het taalniveau van elke statushouder. De taallessen zijn vooral gericht op een goede start van het inburgeringstraject en als het nodig is, ook gericht op praktische zaken (bijvoorbeeld school en huisarts).

Aandacht voor voormalig vluchtelingen

Aanvullend op deze aanpak presenteert de gemeente eind 2018 maatregelen die gericht zijn op voormalig vluchtelingen die al langer in Nederland zijn, maar nog onvoldoende deelnemen aan de samenleving. Daarin is niet de achtergrond of status van een persoon leidend, maar de ondersteuning die nodig is bij de uitdagingen die direct gerelateerd zijn aan migratie en participatie van nieuwe Rotterdammers. Belangrijke factoren om mee te kunnen doen zijn de beheersing van de Nederlandse taal, bekendheid met de rechten en plichten die de Nederlandse rechtsstaat met zich meebrengt en het hebben van een netwerk dat verder strekt dan de eigen gemeenschap.

Ambitie college

De nieuwe aanpak Rotterdamse statushouders draagt bij aan de ambitie van het college van B en W dat 80 procent van alle Rotterdamse statushouders binnen zes maanden na huisvesting in Rotterdam gestart is met een passend inburgeringstraject. Samen met aanvullende maatregelen gericht op arbeidstoeleiding, moet deze aanpak leiden tot een daling van het aantal bijstandsuitkeringen voor statushouders van 1.950 in 2018 naar 1.540 in 2022.

Bekijk hier het rapport.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.