Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Multiprobleemhuishoudens hun toekomst teruggeven binnen uw gemeente

Door opstapeling van problemen kan een gezin terecht komen in een neerwaartse spiraal die schijnbaar niet meer zal ophouden in de komende jaren. Gelukkig zijn er bij dergelijke schrijnende gevallen veel hulpverleners in de bres gesprongen om deze slachtoffers bij te staan. Het is echter gebleken dat zij dan vaak, samen met het huishouden, vast komen te zitten in een bureaucratische machine. Daarom is het Programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens in 2019 geïnitieerd om specifiek deze groep bij te staan en hun toekomst aan hen terug te geven.

Redactie Zorg&Sociaalweb 1 oktober 2021

Het programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens is ontstaan door een samenwerking tussen de ministeries van BZK, JenV, OCW, SZW en VWS in samenwerking met gemeenten en uitvoeringsorganisaties, o.a. Belastingdienst, CAK, CJIB, DJI, DUO, SVB, UWV en Verslavingsreclassering. Een flinke club, maar dat is, met het oog op het financiële plaatje, niet zo opmerkelijk. Gemiddeld loopt vijf procent van de gezinnen of personen met een stapeling aan problemen tegen de lamp en lukt het hen niet of nauwelijks om de hulpverlening te verlaten. Dergelijke vastgelopen casuïstiek behoeft dure voorzieningen, wat landelijk oploopt tot 10 miljard euro per jaar 1). Dit aanzienlijke bedrag leidt helaas niet de beoogde resultaten van herintegratie in de samenleving en groeiende eigen kracht door de onmacht van betrokken zorgprofessionals om de samenkomst van problemen allemaal op te lossen. Dit is dan ook de reden voor de initiatie van het programma, zodat de hulp en expertise kan worden geboden om deze huishoudens daadwerkelijk verder te helpen.

Het programma biedt verschillende soorten instrumenten om het aanpakken van multiproblematiek te versimpelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld via een maatwerkregister, maar ook via het aanbieden van een overbruggingsprocedure als financiële tegemoetkoming voor situaties waarin de oplossing al helder is, maar de bekostiging nog niet. Tevens is er een Landelijk Maatwerkloket ingesteld als centraal aanspreekpunt, waar gemeenten advies kunnen vragen om tot een passende oplossing te komen voor inwoners die in de knel zitten.

Heeft uw gemeente behoefte aan extra begeleiding of nieuwe inzichten omtrent sociale multiproblematiek, dan worden er in oktober en december 2021 masterclasses georganiseerd om die te faciliteren. Hier kan u de data van de masterclasses vinden.

1) https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/bureaucratische-modder-kost-jaarlijks-10-miljard.18312560.lynkx

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.