Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

‘Meidenwerk’ ondersteunt kwetsbare meiden bij het zelf vormgeven van hun leven

‘Meidenwerk’ werkt. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Cynthia Boomkens naar deze specifieke methodiek in het jongerenwerk, die meiden tussen de 10 en 23 jaar in kwetsbare situaties moet ondersteunen bij hun identiteitsontwikkeling. ‘Meidenwerk’ draagt eraan bij dat kwetsbare meisjes beter weten wat zij willen in hun leven.

Tilburg University 23 oktober 2020

'Meidenwerk' kent een lange traditie in het jongerenwerk. Maar wat doen jongerenwerkers precies en waaraan draagt de methodiek bij, was de vraag vanuit jongerenorganisaties? Boomkens pakte die vraag op en evalueert in haar promotieonderzoek de methodiek en onderzoekt of en hoe Meidenwerk meiden in kwetsbare situaties ondersteunt bij het zelf vorm (kunnen) geven aan het eigen leven. Ze verdedigt haar proefschrift Supporting Vulnerable Girls in Shaping their Lives op vrijdag 23 oktober aan Tilburg University.

Hulp nodig

Meisjes in de leeftijd van 10 tot 23 jaar ontwikkelen een (volwassen) identiteit. Hoewel de meesten hierbij geen steun van professionals nodig hebben, heeft een grote en groeiende groep meiden die hulp wel nodig. Deze meiden zijn kwetsbaarder dan anderen omdat zij er alleen voor staan, hun problemen te groot zijn, omdat hun eigen netwerk te weinig steun biedt. Om hen (extra) te ondersteunen bieden veel jongerenwerkorganisaties in Nederland Meidenwerk aan.

Aanpak

De promovenda voerde daartoe verschillende studies uit. Allereerst onderzocht ze wat de theoretische onderbouwing van het meidenwerk is. Vervolgens zocht ze naar een empirische onderbouwing door 393 meiden te vragen naar hun bevindingen met Meidenwerk. Tot slot werd, met een creatief onderzoeksinstrument, onderzocht wat de rol is van de omgeving van meiden bij het zelf vorm (kunnen) geven aan het eigen leven.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.