Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Maatwerk ondersteuning ex-gedetineerden

Ex-gedetineerden die maximaal 6 maanden in de gevangenis hebben gezeten krijgen hulp bij hun re-integratie in de maatschappij. Het doel hiervan is voorkomen dat zij terugvallen.

Gemeente Tilburg 27 september 2017

Het gaat om mensen die voor hun detentie een uitkering van de gemeente ontvingen en na hun ontslag uit detentie weer recht hebben op een uitkering. Deze uitkering kunnen ze alleen niet vanuit de gevangenis regelen omdat ze daar niet over de noodzakelijke gegevens beschikken. Daar helpt de gemeente voortaan bij, zodat ze niet zonder geld op straat komen staan. Als het nodig is, kunnen ze ook een beroep doen op bijzondere bijstand voor eerste huur en woninginrichting.

Wethouder Erik de Ridder: "Op deze manier kunnen we direct aan de slag met hun re-integratie. De terugval in crimineel gedrag kan hiermee worden teruggebracht. Want de ervaring leert dat 60 procent binnen 48 uur weer de fout ingaat als zij geen geld hebben."

Geld en huisvesting

Op de dag dat ze vrij komen krijgen ex-gedetineerden geld voor het eerste levensonderhoud. Ook worden ze geholpen met huisvesting. Want een huis hebben ze vaak niet (meer) omdat ze de huur vanuit de gevangenis vaak niet door kunnen betalen. De Ridder: "Ze krijgen sneller een uitkering, niets extra's. Zo voorkomen we dat ze maatschappelijke overlast veroorzaken. Misdaad loont niet; ex-gedetineerden krijgen niet meer dan anderen, we zorgen wel dat we deze mensen in de gaten kunnen houden."

Huurwoning

De gemeente wil ook voorkomen dat mensen hun huurwoning kwijtraken als ze kortdurend in de gevangenis zitten. Daarom wordt bekeken of in bepaalde gevallen de vaste lasten voor ze worden doorbetaald. Om tijdelijk inwonen bij familie of kennissen in een enkel geval te vergemakkelijken kan tijdelijk worden afgezien van de kostendelersnorm. De hoofdbewoner ondervindt voor de eigen uitkering dan geen nadeel van zijn of haar gastvrijheid. Dit beleid is niet nieuw en geldt ook niet alleen voor deze doelgroep. Het is altijd maatwerk en geldt ook voor anderen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.