Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Hoe lang nog 50 euro per week?

Vanwege haar ernstige gezondheidssituatie kan een vrouw haar financiële problemen niet meer het hoofd bieden. Zij krijgt het advies van haar maatschappelijk werker om in beschermingsbewind te gaan. In het najaar van 2014 krijgt ze bij de GKB te horen dat op korte termijn schuldsanering wordt aangevraagd. Twee jaar later zit ze echter nog steeds niet in een schuldsanering. Al die tijd leeft zij van € 50 in de week. En als er een schuldsaneringstraject komt dan voorziet de vrouw dat dit nog minimaal drie jaar zal voortduren. Zij vindt dit onmenselijk. De vrouw dient daarom een klacht in bij de gemeente. De reactie van de gemeente hierop bevat fouten en daarom vraagt de vrouw de ombudsman om hiernaar te kijken. Deze constateert dat die inderdaad verschillende fouten bevat. De gemeente erkent dit en biedt hiervoor haar verontschuldigingen aan.

Gemeentelijke Ombudsman Groningen 7 februari 2017

Over de inhoud/uitvoering van het beschermingsbewind is de ombudsman niet bevoegd een oordeel te geven. Daarvoor kan zij terecht bij de kantonrechter. Wel kunnen gedragingen van de bewindvoerder als gemeentelijke medewerker door de ombudsman worden onderzocht. Het onderzoek van de ombudsman richt zich op de toezegging dat een schuldsanering spoedig zal worden aangevraagd. Als bewijs voor de toezegging verwijst de vrouw naar een brief van de gemeente.

De gemeente meldt de ombudsman dat er geen afspraken zijn gemaakt over de termijn van de schuldsanering. De in de brief genoemde termijn betreft alleen het onderzoek om te kijken of een schuldsanering kan worden aangevraagd. De gemeente stelt dat dit onderzoek er ook is geweest. Toen bleken er echter obstakels te zijn om een schuldsanering aan te vragen. De gemeente heeft dit de vrouw in voorjaar 2015 gemeld.
De ombudsman concludeert dat de door de vrouw gestelde toezegging anders is dan zij stelt en dat de gemeente de (wel) gedane toezegging netjes is nagekomen. Dat neemt niet weg dat het frustrerend is dat de vrouw zo lang moet wachten. De gemeente meldt de ombudsman dat de schuldsanering voor de vrouw inmiddels is opgestart.

Ten slotte stelt de ombudsman vast dat de gemeente zich niet heeft gehouden aan de klachtafhandelingstermijn. Ook tijdens het klachtenonderzoek van de ombudsman heeft de gemeente ondanks herhaaldelijk aandringen en steeds weer nieuwe toezeggingen, nagelaten om tijdig te reageren. De ombudsman is van oordeel dat de gemeente niet voortvarend handelt.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.