Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Helft klachten ouderen over zorg en huishoudelijke ondersteuning thuis

Bij het Nationaal Meldpunt Ouderenzorg van de ouderenorganisaties Unie KBO en PCOB en Omroep MAX zijn sinds 1 december 2014 al bijna 500 meldingen binnengekomen. 92% is ervan overtuigd dat de kwaliteit van leven niet beter wordt door de veranderingen in de zorg. Ruim 83% vindt dat er sprake is van slechte voorlichting.

ANBO, 8 januari 2015 8 januari 2015

Veruit de meeste meldingen (50%) gaan over zorg en huishoudelijke ondersteuning thuis. Het wegvallen van huishoudelijke hulp en de kosten van huishoudelijke hulp zijn twee onderwerpen waar veel ouderen zich zorgen over maken. Ook zijn er veel meldingen binnengekomen over verzorgingshuizen en verpleegtehuizen (23,1%). De meeste van deze meldingen gaan over de kwaliteit van de zorg en de werkwijze.

Vooral inwoners van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Gelderland hebben gebruikgemaakt van het Nationaal Meldpunt Ouderenzorg. Een voorbeeld van een melding die gedaan is luidt als volgt:
 
“Van de gemeente hebben we vernomen dat we onze huishoudelijke hulp tegen extra betaling kunnen behouden. Maar dat kunnen we financieel niet opbrengen. Een keukentafelgesprek heeft nooit plaatsgevonden. We hebben geen sociaal vangnet. We hebben het te slikken en weten niet meer hoe we het moeten doen. Hoezo “zorg dichter bij mensen” als het voor ons onbetaalbaar wordt?”

Op 1 januari zijn de hervormingen binnen de ouderenzorg ingegaan. Ouderen, familieleden, mantelzorgers, vrijwilligers in de zorg én zorgverleners kunnen bij het meldpunt aangeven hoe de veranderingen positief of negatief effect hebben op het dagelijks leven.

Het Meldpunt Ouderenzorg is nog tot 1 maart 2015 te bereiken voor meldingen over de ouderenzorg. Dit kan via www.nationaalmeldpuntouderenzorg.nl. Mensen zonder toegang tot het internet kunnen op werkdagen tussen 10:00 en 12:00 uur bellen met het nummer 0800 22 55 624.

Ook via Twitter en Facebook kan worden meegepraat via #Meldouderenzorg of
www.facebook.com/nationaalmeldpuntouderenzorg.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.