Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Halt-straf: 33% kleinere kans op schooluitval 'lichte crimineel'

Een recent groot wetenschappelijk onderzoek onder 944 adolescente jongeren die een licht vergrijp pleegden, toont dat de Halt-straf de kans op voortijdig schooluitval verlaagt met 32,6%. Het Top Institute for Evidence Based Education Research (TIER) van de Universiteit Maastricht onderzocht het effect van Halt op de schoolcarrières van de bewuste 944 licht-criminele jongeren. Een willekeurige helft kreeg geen Halt-straf en de andere helft wel. Van de niet gestrafte groep verlieten 18 op elke 100 de school voortijdig terwijl bij de groep die de Halt-straf ontving dit er gemiddeld nog maar 12 op elke honderd zijn; een derde minder dan de eerste groep. Daarnaast blijkt dat jongeren met de Halt-straf gemiddeld 3.5 maand langer naar school gaan.

Maastricht University, 10 november 2014 10 november 2014

Positieve effecten van Halt-straf op onderwijsresultaten
De kern van de Halt-straf is dat er een preventief effect vanuit gaat op mogelijk verdergaande criminele activiteiten. Jongeren moeten in de Halt-straf bijvoorbeeld schade vergoeden en excuses aanbieden aan eventuele slachtoffers. Dit onderzoek toont nu voor het eerst aan dat  investeringen ter preventie van verdergaand crimineel gedrag bij jongeren positieve effecten hebben op toekomstige onderwijsresultaten. Tot dusverre was alleen het omgekeerde aangetoond: onderwijsinvesteringen kunnen een positieve invloed hebben op toekomstig crimineel gedrag.

Koppelen cijfers CBS aan Halt-straffen
De onderzoekers gebruikten gegevens van een eerder uitgevoerd experiment in 2003 waarin 944 jongeren willekeurig werden toegewezen aan Halt en aan een controlegroep die geen Halt-straf ontving. Door deze gegevens te koppelen aan onderwijsgegevens van het CBS kon worden onderzocht of voortijdig schoolverlaten vermindert door deelname aan een Halt-straf. 

Halt-straf: een pedagogische interventie
Tijdens de Halt-straf leren jongeren over de gevolgen van hun gedrag en over eigen verantwoordelijkheid bij het maken van keuzes. Jongeren van 12 tot 18 jaar die een strafbaar licht vergrijp plegen, worden naar Halt verwezen voor een passende Halt-straf die onder meer bestaat uit: gesprekken met de jongere en zijn ouders, leeropdrachten, het aanbieden van excuses en het vergoeden van de schade. De Halt-straf heeft als hoofddoel om crimineel gedrag zo vroeg mogelijk te stoppen. Uit dit onderzoek blijkt tevens dat er een positief effect op  is de onderwijsresultaten.

Over TIER
Het Top Institute for Evidence Based Education Research (TIER) is een interuniversitair instituut dat onderzoek doet naar `wat werkt’ in het onderwijs. TIER is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Maastricht, de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. TIER wil bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van het Nederlandse onderwijs door te bevorderen dat alleen bewezen effectief beleid en praktijk wordt doorgevoerd in het onderwijs.

Over Halt
Halt voorkomt, bestrijdt en bestraft jeugdcriminaliteit door bewustwording en gedragsbeïnvloeding van jongeren en hun ouders. Als rechtspersoon met een wettelijke taak voert Halt jaarlijks 17.000 Halt-straffen uit en levert duizenden kortlopende interventies als voorlichtingen en projecten in de wijk en op scholen en sportverenigingen. Doel is het terugdringen van jeugdcriminaliteit en zo een bijdrage leveren aan een veilige en leefbare samenleving.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.