Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Gezondheid in de Omgevingswet

"Gezondheid speelt een belangrijke rol in de Omgevingswet. Het is dan ook niet zo gek dat in december 2016 een aflevering van het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen gewijd is aan de nieuwe wet.

Omgevingsweb 12 januari 2017

Redacteur prof. dr. ir. Maria Jansen stelt in haar inleiding de nodige vragen over de werking van de Omgevingswet:
"Gemeenten en Provincies mogen straks meer en anders dan vroeger integrale afwegingen maken. Integraal vanuit het perspectief van bodem, lucht, water en geluid, én vanuit het perspectief van de burger. De burger in verschillende gedaantes. Namelijk als privépersoon, buurman, werknemer, werkgever, ambtenaar, bestuurder, rechter en politicus. Hoe gaan gemeenten deze integrale afwegingen maken? Wordt dit een slangenkuil van belangentegenstellingen? Of biedt de nieuwe wet juist kansen om de beleidsvrijheid om te zetten in stads- en plattelandsgebieden waar het aangenaam toeven is? En komen er dan 390 kleurschakeringen, even zo veel als het aantal gemeenten in Nederland? Hebben gemeenten eigenlijk wel voldoende kennis om indicatoren samen te stellen waarmee ze het beleid kunnen onderbouwen en monitoren? Kan hun GGD hierbij helpen? Is de GGD in staat deze nieuwe taken uit te voeren? En, last but not least, krijgt de burger voldoende mogelijkheden om voor de kwaliteit van zijn leefomgeving op te komen? In deze spectrumbijdrage worden deze vragen beantwoord, tenminste voor zover als mogelijk. Dat er voorlopig nog veel vragen onbeantwoord blijven is zeker. Hopelijk zijn deze begin 2019 wel beantwoord!"
De bijdragen aan dit tijdschrift zijn onder meer van de hand van Fred Woudenberg (GGD Amsterdam), Victor Everhardt (wethouder Volksgezondheid Utrecht) en Hugo Backx (Vereniging voor Publieke Gezondheid en Veiligheid Nederland).

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.