Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Ervaringen met aanpak Kind naar Gezonder Gewicht gedeeld

Voor de totstandkoming van de aanpak Kind naar Gezonder Gwicht is het opbouwen van een netwerk rondom de centrale zorgverlener en een duidelijke rolverdeling binnen het netwerk belangrijk. Dit blijkt uit een procesevaluatie van het RIVM onder 25 van de 30 gemeenten die eind 2020 werkten met deze aanpak.

VNG 26 juli 2021

Kind naar Gezonder Gewicht

De aanpak Kind naar Gezonder Gewicht is een brede en domeinoverstijgende aanpak voor kinderen met overgewicht of obesitas. Bij deze aanpak werken professionals uit zowel het zorg- als het sociaal domein nauw samen omdat vaak meerdere problemen spelen. Een centrale zorgverlener is een vast aanspreekpunt en coördineert de samenwerking tussen de betrokken professionals, het kind en het gezin.

Uitkomsten procesevaluatie RIVM

Uit de evaluatie van het RIVM blijkt dat de gemeenten op verschillende manieren de aanpak Kind naar Gezonder Gewicht implementeren. Sommige gemeenten richten zich bijvoorbeeld eerst op het bouwen van een netwerk van verschillende partners. Andere gemeenten steken eerst meer energie in het vormgeven van de centrale zorgverlener. Het aansluiten bij bestaande samenwerkingsverbanden en initiatieven tussen het zorg- en sociaal domein helpt bij de implementatie van de aanpak.

Aanbevelingen voor verdere ontwikkeling

Uit de evaluatie blijkt ook dat voor succesvolle implementatie van deze integrale aanpak voldoende draagvlak, inzet en geduld nodig zijn van alle betrokken organisaties. Daarom zijn duidelijk verwachtingsmanagement, een goede rolverdeling en voldoende (structurele) middelen noodzakelijk voor het tot stand komen van een goed werkende aanpak.

Bekijk hier de Factsheet met de uitkomsten van het onderzoek.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.