Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Edam-Volendam wil alcohol- en drugsgebruik onder jongeren terugdringen met IJslandse aanpak

De gemeente Edam-Volendam is gestart met het nieuwe programma LEF om alcohol- en drugsgebruik onder minderjarigen aan te pakken. De aanpak is gebaseerd op een IJslands preventiemodel.

Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid 7 januari 2019

Dit model stimuleert jongeren om gezondere keuzes te maken. Het stamt uit 1998. De IJslandse jongeren waren in die tijd de grootverbruikers van drank, sigaretten en drugs. Nu gebruiken zij het minst van alle Europese jongeren.

Meer activiteiten

De gemeenten vergroot het aanbod van sport en hobby’s. Dit doen ze door bijvoorbeeld samen te werken met bedrijven en sportclubs. Vooral op de uitgaansavonden vrijdag- en zaterdagavond moet meer worden georganiseerd. Edam-Volendam verhoogt ook de controle en handhaving in de horeca. Tevens worden ouders actief betrokken en surveilleren bijvoorbeeld op straat.

Edam-Volendam is de eerste Nederlandse gemeente die de IJslandse aanpak in concreet beleid omzet. Amersfoort, Hardenberg, Súdwest-Fryslân, Texel, Urk en het samenwerkingsverband de Kempengemeenten hebben een pilot met het Trimbos-instituut om te zien hoe de IJslandse aanpak in Nederlandse gemeenten kan worden gebruikt.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.