Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Colleges Heerlen, Landgraaf en Voerendaal nemen besluit over aanbesteding basis jeugdhulp 2019-2022

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Voor Heerlen, Voerendaal en Landgraaf blijft het belang van goede en goed georganiseerde jeugdzorg top prioriteit. Daarom willen deze drie gemeenten er voor zorgen, dat er zo vroeg mogelijk een passend antwoord is op de zorgvraag van een kind, zodat zo veel mogelijk kinderen opgroeien in een veilige en gezonde omgeving. Om dat te bereiken gaan Heerlen, Voerendaal en Landgraaf de ambulante jeugdhulp vanaf 2019 zelf inkopen via een aanbesteding. De gemeenten zijn ervan overtuigd dat door dit inkooptraject jeugdige zorgvragers beter en efficiënter geholpen kunnen worden. Ook willen ze door een gezamenlijke inkoop de kosten beter beheersen.

Gemeente Heerlen 13 december 2017

Door een gezamenlijk inkoop van ambulante jeugdhulp willen Heerlen, Voerendaal en Landgraaf verbeteringen aanbrengen in de jeugdhulpverlening. Deze verbeteringen liggen in ieder geval op het vlak van het verlenen van zorg dichter bij het kind en het gezin, waarbij zo veel mogelijk hulp wordt geboden vanuit de wijk. Ook is meer maatwerk en samenwerking nodig en mogelijk.

Om deze verbeteringen te realiseren is een andere organisatie van de hulpverlening nodig. Het zorgstelsel moet eenvoudiger, waarbij partnerschap tussen gemeenten en aanbieders de basis vormt. Dit vereist samenwerking met en tussen een beperkt aantal zorgaanbieders, waarbij gekozen wordt voor één contractpartij. Met deze contractpartij worden afspraken gemaakt rondom o.a. meerjarige financiering, waarbij één totaalbedrag, de zgn. lumpsum, voor de jeugdhulpverlening wordt afgesproken. Aan de hand van dit bedrag bieden de aanbieders, die deel uitmaken van de contractpartij, jeugdhulp op maat, waarbij gebruik wordt gemaakt van elkaars kennis en het afzonderlijke aanbod wordt ontkokerd. Hierdoor worden de schotten tussen de deelnemende organisaties afgebroken en krijgen professionals meer ruimte om dat te doen wat nodig is.

Voor wat betreft hulp vanuit het gedwongen kader, crisis, verblijf, de gesloten (residentiële) jeugdhulp en de JeugdzorgPlus blijven Heerlen, Voerendaal en Landgraaf participeren in de gezamenlijke inkoop Zuid-Limburg, die gecoördineerd wordt door de gemeente Maastricht. Hiervoor wordt een verlenging van de centrumregeling met de 18 Zuid-Limburgse gemeenten gesloten. Hele specialistische hulp die door landelijke aanbieders wordt aangeboden, blijft ook buiten deze inkoop en wordt door de gemeenten separaat ingekocht als dat nodig is.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.