Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Bijstandsgerechtigden opgeleid tot dronepiloot

Space53, gemeente Enschede, Werkplein Twente, Consolid en MSG Koeriers hebben een gezamenlijke droom: ‘het opleiden van bijstandsgerechtigden tot dronepiloot’. Pakketjes worden nu nog bezorgd via de weg, maar het duurt niet lang meer voordat dit met drones gebeurt.

Gemeente Enschede 12 februari 2018

Met het ondertekenen van een intentieovereenkomst is een belangrijke eerste stap gezet tot het verwezenlijken van deze droom: vorige week zijn deze partijen gestart met het opleiden van dronepiloten, zodat ze op tijd klaar zijn wanneer de vraag naar dronepiloten ontstaat. De dronepiloten worden bij Space53 opgeleid door de Drone Flight Academy uit Hoofddorp.

Landingsbaan van dromen

Tijdens de lancering van Space53 in september 2016, voorspelde burgemeester Onno van Veldhuizen het al: “het vliegveld is de landingsbaan van dromen”. Vorige week, tijdens de officiële opening van de nieuwe shelter van Space53 op Technology Base, werd dit bevestigd door alle ambitieuze ‘dronedromen’ die gedurende pitches van de betrokken ondernemers, kennisinstellingen en overheden ter sprake kwamen.

De dronepiloten in opleiding komen uit de gemeente Enschede en ontvangen een bijstandsuitkering. Zij gaan nu via Consolid aan de slag bij MSG Koeriers. “Drones en dus ook dronepiloten worden nu ingezet bij dijkinspecties, bij de beveiliging van bedrijventerreinen, vermissingen en bijvoorbeeld in het aardbevingsgebied van Groningen”, zegt Dennis Mortier, DGA van Consolid. “Wanneer er geen dronewerk is voor onze piloten, werken zij als koerier. Het is de verwachting dat zij binnen anderhalf jaar fulltime als dronepiloten aan de slag zijn.”

“Wij zien bij Consolid dat de digitalisering en robotisering van onze samenleving kansen bieden op nieuwe banen in onze sector”, zegt Mortier. “Functies veranderen onder invloed van technologie. Dat wil zeggen dat wij op tijd onze medewerkers de kans moeten bieden op omscholing of bijscholing, zodat ze aan het werk kunnen blijven. We houden zoveel mogelijk rekening met de huidige en toekomstige persoonlijke ontwikkelingen, wensen en behoeften van onze medewerkers die we detacheren. Werk is heel belangrijk en een pijler onder het bestaan van eenieder en als werkgever is het je taak om ervoor te zorgen de kans op werk zo groot mogelijk te houden met het opleiden voor banen van de toekomst.”

Patrick Welman, wethouder economie en werk in Enschede, is verheugd met de intentieovereenkomst. “We willen onze inwoners zo goed mogelijk voorbereiden op het beroep van de toekomst. Je ziet dat nieuwe technologieën nieuwe banen en beroepen creëren en daarmee nieuwe kansen bieden, ook in onze regio. Juist de samenwerking tussen technologie en de mens is belangrijk en daar investeren we in. Space53 biedt de unieke faciliteiten die we nodig hebben om dit plan te realiseren.”

Over Space53

Space53 is een brede samenwerking van private, publieke en semipublieke partijen die een positie willen innemen in de wereld van unmanned systems. Binnen de samenwerking richten de deelnemers zich op het ontwikkelen van kennis, technologieën, componenten, systemen en diensten voor de publieke en zakelijke markt. De deelnemers onderkennen dat ze gezamenlijk sneller kunnen innoveren richting markten en een sterkere positie kunnen innemen richting wereldspelers en regelgevers.

Space53 is gevestigd op de Technology Base; een unieke test- en experimenteeromgeving. Het is een ruig terrein, afgeschermd van de buitenwereld. De locatie heeft een bijzondere infrastructuur, waaronder een eigen start- en landingsbaan van maar liefst 3 km lang. De combinatie van deze factoren, biedt unieke mogelijkheden voor het opleiden en trainen van de dronepiloten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.