Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Betere aansluiting Jeugdhulp bij 18 jaar

Wanneer jongeren met Jeugdhulp 18 jaar worden, krijgen ze te maken met andere regelingen. Wethouder Mark Paters: “Het is belangrijk dat hulpverleners samen met de jongere vroegtijdig een inschatting maken of na de 18e verjaardag ook nog zorg en ondersteuning nodig is. Zo wordt voorkomen dat de jongere tussen wal en schip raakt.” In Twenterand hebben diverse partners nu een werkwijze ontwikkeld die moet zorgen voor een betere aansluiting als jongeren met Jeugdhulp de volwassen leeftijd bereiken.

Gemeente Twenterand 23 juli 2018

Met de nieuwe werkwijze bekijkt de hulpverlener zo rond de leeftijd van 16,5 jaar samen met de jongere of hij of zij ook na de 18e verjaardag zorg en ondersteuning nodig heeft. Als dit het geval is, dan wordt hiervan vroegtijdig melding gedaan bij de gemeente Twenterand. Op die manier is er voldoende tijd en ruimte om binnen de bestaande wet- en regelgeving een passende oplossing te vinden. Er kan bijvoorbeeld vroegtijdig worden gezocht naar een plek voor de jongere om te wonen en hij of zij kan begeleid worden richting een vervolgopleiding en/of werk.

Partners

De gemeente Twenterand heeft de nieuwe werkwijze voor de overgang van 18- naar 18+ in samenwerking met partners Ambiq, Jarabee, William Schrikker Groep, Menzis, PRO De Maat, Radar en MEE ontwikkeld. In de praktijk komt het helaas nog te vaak voor dat jongeren na hun 18e verjaardag in de problemen dreigen te komen omdat de Jeugdwet niet altijd goed aansluit op de Wmo, Participatiewet of Wlz. Problemen op verschillende leefgebieden (onderwijs/werk, zorg en wonen) liggen op de loer. Met deze nieuwe aanpak die redelijk uniek is in Nederland proberen we dit voorkomen. Het gaat om een pilot voor de periode van minimaal één jaar.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.