Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

AMvB reële prijs Wmo: voortgang en monitoring regiegroep

Actiz, Btn, FNV, CNV, de VNG, het Netwerk van directeuren sociaal domein (NDSD) en het ministerie van VWS maakten vorig jaar afspraken om een zorgvuldige invoering van AMvB reële prijs Wmo 2015 te begeleiden. Als onderdeel daarvan ging in het najaar van 2017 de ‘regiegroep monitoring’ van start.

VNG 23 februari 2018

De regiegroep monitoring is nu een aantal maanden actief.

Rol regiegroep monitoring

Naast vaststelling van de producten die gemeenten en lokale partijen ondersteunen bij de invoering, boog de regiegroep zich over door gemeenten of aanbieders ingebrachte signalen over een (mogelijk) onjuiste toepassing van het Besluit reële prijs. Hiertoe is eerst een onderzoeksprocedure afgesproken.

Onafhankelijk deskundige

De regiegroep vond een onafhankelijk deskundige, professor dr. Jan Telgen, bereid om de regiegroep te ondersteunen bij de duiding van ingebrachte signalen. Hij onderzoekt een signaal, vraagt nadere informatie aan de gemeenten en (de koepel van) de zorgaanbieder en rapporteert zijn bevindingen aan de regiegroep.

Lerende praktijk

De regiegroep bespreekt op basis van de bevindingen van Jan Telgen welke vervolgactie wenselijk is en adviseert VWS als een gewenste vervolgactie specifiek op de weg van het ministerie ligt. Met het afgesproken onderzoeksproces zet de regiegroep in op een lerende praktijk.

Signalen over onjuiste toepassing onderzocht

Inmiddels heeft de regiegroep enkele signalen over een onjuiste toepassing van het Besluit reële prijs onderzocht. Hieruit blijkt dat het Besluit in een aantal gevallen daadwerkelijk niet (volledig) juist werd toegepast. De betrokken gemeenten zijn verzocht om in overleg met alle lokale partijen alsnog tot een juiste toepassing te komen. De lessen die uit de onderzochte signalen kunnen worden getrokken, worden dit voorjaar (uiteraard geanonimiseerd) samengebracht in een eindrapportage.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.