Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Amsterdam: meer arbeidsbeperkten helpen bij vinden werk

Amsterdam wil een sociaal werkkoepel oprichten om zo meer Amsterdammers te kunnen helpen bij het vinden van passend werk. De invoering van de Participatiewet vraagt namelijk om een andere organisatie van het sociaal werk in de stad.

Gemeente Amsterdam 26 januari 2018

In de sociaal werkkoepel staan de Amsterdammers met een arbeidsbeperking centraal. Samen met het Amsterdamse bedrijfsleven en sociale firma’s organiseert de gemeente voldoende geschikt werk. En zorgt voor betere doorstroming van die Amsterdammers náár passend werk. De gemeente faciliteert in de koepel de samenwerking. De gemeente is spelverdeler bij de plaatsing van kandidaten en zoekt welke plek het beste past. Tot slot heeft de gemeente een rol als opdrachtgever en makelaar van werkopdrachten, zoals groenwerkzaamheden of onderhoud in de openbare ruimte.

Voor sociale firma’s en andere bedrijven betekent dit dat ze één loket krijgen bij de gemeente voor het vinden van kandidaten en de beschikbaarheid van opdrachten. De gemeente onderzoekt nu welke afspraken zij het best kan maken met sociale firma’s en bedrijven om het aantal kandidaten dat hier werkzaam is in de toekomst te laten groeien.

Met de invoering van de participatiewet is er veel veranderd in het sociaal werk. De bestaande sociale werkplaatsen worden steeds kleiner, mensen met een arbeidsbeperking moeten steeds meer aan de slag bij reguliere werkgevers en het Rijk stelt minder geld ter beschikking om deze mensen te ondersteunen. Het was daarom noodzakelijk om te zoeken naar een nieuwe manier om het sociaal werk in Amsterdam te organiseren. Met de oprichting van een sociaal werkkoepel kan de gemeente meer mensen aan het werk helpen, meer werk door mensen met een arbeidsbeperking laten uitvoeren en mensen laten doorstromen naar een werkplek bij een sociale firma of een reguliere werkgever wanneer zij hieraan toe zijn.

Wethouder Vliegenthart (Sociale Zaken): “Er zitten nu teveel mensen thuis op de bank die met wat ondersteuning heel goed aan het werk kunnen bij een Amsterdams bedrijf of één van de sociale firma’s in de stad. Met deze nieuwe koepel kunnen we deze mensen beter helpen.”

Pantar

De rol van Pantar, het huidige Sociaal Werkbedrijf, verandert met de oprichting van de koepel ook. Het bedrijf gaat dienen als vangnet voor mensen die (tijdelijk) elders niet plaatsbaar zijn of arbeidsfit moeten worden. Daarnaast blijft het bedrijf een rol houden als aanbieder van het bestaande Wsw-werk. De gemeente gaat vanwege deze belangrijke rol van Pantar in de Sociaal Werkkoepel, de statuten van en afspraken zo wijzigen dat de manier waarop de gemeente en Pantar met elkaar zijn gaan samenwerken in de afgelopen periode, wordt gewaarborgd.

Financiën

Het geld dat het Rijk beschikbaar stelt voor de ondersteuning van mensen met een arbeidsbeperking blijkt structureel te weinig. Omdat het college juist voor deze groep Amsterdammers, werk onbetaalbaar belangrijk vindt, trekt de gemeente extra geld uit.

Wethouder Vliegenthart: “Mensen die het kwetsbaarst zijn, moet je het zorgvuldigst behandelen. Wie in Amsterdam aan de slag gaat met een arbeidsbeperking, doet dat met een volwaardig salaris en een volwaardig contract. Dat kost geld, maar dat heb ik er graag voor over.”

Gemeenteraad

De gemeenteraad besluit op 15 maart over de oprichting van de sociaal werkkoepel.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.