Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

8 ideeën voor een leefbare wijk

Hoe werkt u aan een leefbare wijk of buurt? Investeert u in zelfbeheer van openbare ruimte? Of kiest u voor buurtgesprekken? Wij verzamelden 8 ideeën voor een leefbare wijk of buurt.

9 december 2015

Bewonersbudgetten
Door middel van bewonersbudgetten wordt een deel van de investeringsruimte en daarmee ook de verantwoordelijkheid voor de (fysieke en sociale kwaliteit van de) woonomgeving bij bewoners neergelegd. Bewoners kunnen op laagdrempelige wijze geld aanvragen of verzamelen voor het organiseren van activiteiten / initiatieven in de woonomgeving. Bewoners worden eventueel ondersteund bij het aanvragen van budget en/of het organiseren van activiteiten.

Buurt in beweging
De Buurt in Beweging zet sport- en bewegingsactiviteiten in om maatschappelijke participatie van specifieke bewonersgroepen te verhogen en sociale cohesie te versterken. Maatschappelijk effect: een wijk met gezondere bewoners, minder last van hangjeugd en meer bewoners die maatschappelijk participeren.

Klushuizen
Huizen met veel achterstallig onderhoud, in niet-populaire wijken worden tegen sterk gereduceerde prijzen te koop aangeboden, op voorwaarde dat de nieuwe eigenaar de woning of samengevoegde woningen renoveert op hoog niveau en er zelf minstens 3 jaar gaat wonen.

Samen groen
Samen Groen is een methode om bewoners te stimuleren en faciliteren bij zelfbeheer van het gemeenschappelijk groen bij hun wooncomplex.

Sociale stijging
De woonconsulent en huismeester gaan van deur tot deur, maken kennis met bewoners en proberen sociale stijging te bewerkstelligen door te signaleren en door te verwijzen.

WatTwest
WatTwest richt zich op leren en werken in de wijk voor en door bewoners. Hierbij worden talenten van bewoners gezocht en benut. Dit heeft sociale stijging, betere contacten in de buurt, een betere wijkeconomie, meer contacten met bewoners en meer activiteiten in de wijk tot gevolg.

Wijkstudent
De wijkstudent ontwikkelt activiteiten waardoor meer bewoners elkaar leren kennen, bewoners zich ontwikkelen (ook kinderen die naar de basisschool gaan). Dit draagt bij aan verbetering van de leefbaarheid en aan de ontwikkeling van de bewoner.

Woonafspraken
Een project gericht op herstel van sociale samenhang en actief burgerschap. Uitgangspunt is te zorgen dat bewoners meer grip krijgen op hun leven en zich prettig voelen in hun woonomgeving. Dat zorgt op den duur voor minder problemen omdat men elkaar gaat aanspreken op (on)gewenst woongedrag.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.