Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

3 podcast-tips voor in het weekend

De redactie van Zorg&Sociaalweb tipt drie podcasts voor de zaterdag- of zondagmiddag om helemaal up-to-date te blijven met wat er zoal speelt in het veld. We trappen af met de radio-uitzending van HUMAN, waarin twee ervaringsdeskundigen aan het woord komen over de noodzaak tot gedwongen opnames binnen de psychiatrische zorg. Verdieping over de effecten van de invoer van de Wet zorg en dwang (Wzd) op 1 januari 2020 wordt verder gegeven in de WaardeCast van Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs (RVWO). Als laatste verwijzen wij naar de podcastserie Zaaigoed, waarin het huiselijk geweldonderzoek van het Verwey-Jonker Instituut en 'Geweld hoort nergens thuis' wordt behandeld.

9 september 2021

De Publieke Tribune: Dwang in de Psychiatrie

Gedwongen opname in de psychiatrie kan er zo hard inhakken, dat de angst dat het nog eens kan gebeuren mensen uit hun slaap houdt. Wat maakt dwangopnames zo ingrijpend? Luister de podcast 'Dwang in de Psychiatrie' van HUMAN via deze link.

Waardecast: Wet zorg en dwang

Sinds 1 januari 2020 is de Wet zorg en dwang van kracht. Wat betekent deze wet voor zorgprofessionals in verpleeghuizen en in de wijk? Jeroen Schumacher, programmamanager Zorg en dwang bij Vilans, sprak erover bij de WaardeCast van Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs (RVWO). ‘Zorg en dwang gaat over insluiting, de deur dicht doen, beperking van de bewegingsvrijheid, leefregels. Het raakt echt heel erg veel.’ Luister de podcast 'Wet zorg en dwang' van Radicale Vernieuwing Waarde-vol Onderwijs (RVWO) via deze link.

Verwey-Jonker Instituut: Het houdt niet op, niet vanzelf

“Het houdt niet op, niet vanzelf” – deze slogan voor Veilig Thuis is een van de meest succesvolle overheidscampagnes van de afgelopen tien jaar. Ondersteund met het bijbehorende liedje, geschreven door Kirsten Schneider en het duo Fluitsma & Van Tijn, zit de zin bij veel mensen tussen de oren. De boodschap is kernachtig: huiselijk geweld en kindermishandeling zijn een hardnekkig probleem, waar iets aan moet gebeuren. In totaal gaat het om 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen die hier ieder jaar slachtoffer van zijn. ​Luister de podcast terug met Prof. dr. Majone Steketee via deze link.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.