Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet, hoe zit dat?

Het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet regelt welke gemeente (financieel) verantwoordelijk is voor de jeugdhulp. Dit blijkt in de praktijk vaak ingewikkeld om te bepalen. Om gemeenten hierbij te helpen is er nu het uitgebreide factsheet Woonplaatsbeginsel 2016, inclusief een stappenplan.

10 augustus 2016

Een werkgroep van VWS, VNG, Jeugdzorg Nederland en de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) heeft bekeken hoe de toepassing van het woonplaatsbeginsel verduidelijkt kan worden. De vernieuwde factsheet geeft helderheid over de toepassing van het woonplaatsbeginsel. Zowel aan de hand van de theorie als voorbeelden van casussen.

Wat is het woonplaatsbeginsel?

De verantwoordelijke gemeente voor een kind dat jeugdhulp nodig heeft is de gemeente waar de ouder met gezag woont. Dit is het woonplaatsbeginsel. Als een jeugdige en zijn ouders hulp nodig hebben, wordt eerst bekeken waar het gezag ligt.

Stappenplan

Er is ook een vernieuwd stappenplan beschikbaar, waarin kleine wijzigingen zijn doorgevoerd. Bij voorlopige voogdij geldt bij tienermoeders het werkelijk verblijf van de baby.

Verdere vereenvoudiging

De werkgroep woonplaatsbeginsel zoekt nog naar mogelijkheden om de toepassing van het woonplaatsbeginsel verder te vereenvoudigen. In december verwacht men de resultaten van een onderzoek.

Lees ook

  • Dossier jeugdhulp

Download

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.