Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Wijkteams zonder protocollen en procedures

In het najaar van 2014 spraken Eunice Lionarons en Lucy Jacobs met drie medewerkers van het wijkschakelteam van de gemeente Loon op Zand. Onze adviseurs wilden graag weten wat de succesfactoren van een wijkschakelteam zijn dat met zo min mogelijk procedures en protocollen werkt. Verder waren Eunice en Lucy benieuwd hoe dit er in de praktijk uitziet en tegen welke dilemma's medewerkers aanlopen.

27 april 2015

Gewoon DOEN
Een team dat "regelarm" werkt komt voort uit een groep professionals, die al dan niet gedwongen met elkaar samenwerken en meteen aan de slag gaat met hun opdracht. De teamleden stappen letterlijk direct op de burgers af en staan niet eerst stil bij het vooraf regelen. In feite kun je zeggen dat zij extern gericht zijn en maatwerk leveren. Het betekent dat er zo min mogelijk bureaucratie is. De beoordeling van een indicatie komt dan niet in eerste instantie ter sprake.
De voordelen van gewoon DOEN is dat de teamleden elkaar actief opzoeken door het afwezig zijn van allerlei regels. Zij stemmen snel en zelfstandig met elkaar af wie naar welke burger toegaat. Zij bedenken en bespreken snel en effectief de omstandigheden en de vraag van de burger waardoor een integrale aanpak mogelijk is.
Afstemming van de inhoud maakt dat teamleden al dan niet expliciet aan het leren zijn met elkaar. Zij delen kennis en ervaring op een informele en laagdrempelige manier.
De vraaggerichte manier van werken brengt met zich mee dat de contactpersoon voor de burger tevens het aanspreekpunt is voor overige disciplines.
Door deze manier van werken zal de tevredenheid van burgers stijgen. Als het goed is gaat de kwaliteit van de ondersteuning erop vooruit; de burger wordt sneller geholpen en heeft niet meer te maken met versnippering van de hulp / ondersteuning.

Taakverantwoordelijk
Tijdens de gesprekken gaven de medewerkers van het wijkschakelteam aan dat zij letterlijk een grotere mate van taakverantwoordelijkheid ervaren, omdat zij meer vanuit de eigen autonomie werken.
Hun mate van zelfsturing was ook toegenomen, omdat de initiatieven en afstemming veelal vanuit hen zelf ontstaan. Zij hoeven zich ook niet meer te verschuilen achter verschillende protocollen, omdat de hulpvraag in het directe contact met de burgers steeds de richting bepaalt.

Werkplezier
Het effect op de teamleden is dat zij meer werkplezier ervaren en vergaren door met zo min mogelijk procedures en protocollen te werken. De eigen regie en uitdagingen ervaren zij als een verrijking. Daardoor zijn ze bereid extra te werken of een en ander in hun vrije tijd te doen. De taken verdelen zij in klein verband en de verdeling van werkzaamheden sluit beter aan bij de professional. De autonomie van teamleden wordt op deze manier vergroot; dat geeft meer zelfvertrouwen en de eigen waarde neemt tevens toe. In de contacten onderling zal er dan ook eerder sprake zijn van geloof en vertrouwen in plaats van wantrouwen. Doordat de bureaucratie minder wordt, is er meer tijd om aan te sluiten bij sociale netwerken die de (draag)kracht van de burger kan vergroten.

Succesfactoren

  • Korte lijnen: De teamleden weten elkaar snel te vinden, dit werkt efficiënter.

  • Er is minder overleg waardoor er meer tijd over is voor de burger.

  • Door de korte lijnen en laagdrempelig contact, leren de medewerkers van het wijkschakelteam de burger sneller en beter kennen.

  • Voor de andere disciplines is het snel duidelijk wie de contactpersoon is van het gezin en / of de burger.

  • De innerlijke kracht (drijfveren, motivatie) om op deze manier te werken is aanwezig en daardoor ook meer werkplezier.

Dilemma's

  • Wat als de groep burgers groter wordt? Zal het team dan in staat blijven de processen zo eenvoudig mogelijk te managen?

  • Wat als het team groter wordt? Zal het risico op overmatige structuren dan tóch niet aanwezig zijn?

  • Wat als in tweede instantie een leidinggevende tóch allerlei procedures en protocollen gaat bedenken om de processen te managen?

  • Wat als de pot met geld voor de pilot om zo te kunnen werken leeg is?

Lees ook

  • Dossier wijkteams

  • Dossier transformatie

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.