Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Rijssen-Holten gaat Huishoudelijke Ondersteuning lokaal organiseren

De gemeente Rijssen-Holten gaat de Huishoudelijke Ondersteuning vanaf 1 januari 2018 lokaal organiseren in een algemene voorziening en doet niet mee in een regionale Twentse aanbesteding. De raadscommissie MDV heeft het College aandachtspunten meegegeven voor de verdere uitwerking. Wethouder Ben Beens: ‘De lokale aanpak is resultaatgericht en heeft verschillende voordelen voor onze inwoners op het gebied van kwaliteit en service. De komende tijd gaan we hard aan de slag met onze partners, zoals de zorgaanbieders en de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) om alles zo goed mogelijk neer te gaan zetten.’

Gemeente Rijssen-Holten 27 maart 2017

Bij een algemene voorziening regelt een inwoner zelf zijn of haar hulp bij het huishouden met één van de organisaties waar we als gemeente afspraken mee maken. Voordelen zijn bijvoorbeeld dat de inwoner niet eerst een indicatie van de gemeente nodig heeft. Er kan direct contact gezocht worden met een zorgaanbieder. Bovendien zijn er minder administratieve lasten en uitvoeringskosten. En door nauwe samenwerking tussen gemeente en aanbieders, is er bijvoorbeeld meer ruimte voor innovatie en tussentijds bijsturen.
Alle inwoners die op dit moment huishoudelijke ondersteuning via de gemeente ontvangen, worden zo snel mogelijk schriftelijk geïnformeerd over de beleidswijziging en wat dat praktisch voor hen betekent.

Achtergrond: waarom is aanpassen noodzakelijk?

In 2016 zijn er in het land een aantal rechterlijke uitspraken geweest over de Huishoudelijke Ondersteuning. Een Twentse werkgroep HO heeft die jurisprudentie bestudeerd en gekeken op welke onderdelen aanpassing van het HO-beleid nodig is. Dit heeft geresulteerd in een beleidskader HO 2018.

De insteek van dat beleidskader is niet helemaal in lijn met de uitgangspunten van het regionale koersdocument ‘integrale inkoop Jeugd en Wmo’ en met het lokale koersdocument ‘transformatie in het sociaal domein’. Daarom is het noodzakelijk om volgens een andere methodiek (een algemene voorziening) de huishoudelijke ondersteuning te gaan organiseren.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.