Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Positieve ervaringen met 'beschut werken'

De gemeente geeft inwoners die niet in een reguliere baan kunnen werken de mogelijkheid om te werken volgens het 'beschut werken-principe'. Onlangs is de eerste plaatsing gerealiseerd.

Gemeente Tilburg 28 februari 2017

Tilburg had een alternatief voor beschut werken. Samen met organisaties en bedrijven in de stad werd gekeken waar inwoners zonder reguliere baan konden werken of een betekenisvolle dagbesteding konden krijgen. Door een aanpassing in de Participatiewet op 1 januari 2017 werd Tilburg verplicht om beschut werk 'oude stijl' weer aan te bieden. De gemeente is direct betrokkenen na dit besluit gaan informeren. Inwoners die al via het Tilburgs alternatief werken, kunnen in de nieuwe situatie werken op de plek waar ze al zitten. Inwoners die deel willen nemen aan beschut werk kunnen zich aanmelden bij het UWV voor de indicatiestelling.

Intensieve begeleiding

Beschut werken is bedoeld voor inwoners die niet zonder intensieve begeleiding kunnen werken en die geen zicht hebben op een reguliere arbeidsovereenkomst. Het gaat om mensen die door een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking veel begeleiding of aanpassing van de werkplek nodig hebben. Zoveel dat een werkgever deze mensen zonder begeleiding niet in dienst kan nemen.

Geen wachtlijsten

De gemeente wil geen wachtlijsten en gaat proberen om zoveel mogelijk mensen uit de doelgroep te laten werken volgens het beschut werken-principe. Er zijn wel twee obstakels. Zo is er geen zicht op nieuwe instroom. Het is onbekend hoeveel mensen zich bij de gemeente Tilburg gaan melden en of er mensen zijn die zich buiten de gemeente om aanmelden bij het UWV voor de indicatiestelling. De gemeente maakt zich zorgen over de beslistermijn voor de indicatiestelling van het UWV. Het college heeft de staatssecretaris daarover geïnformeerd.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.