Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

POH jeugd GGZ verbindt huisartsen met sociaal domein

Het inpassen van jeugd-GGZ in de huisartsenpraktijk kan een verrijking van het zorgaanbod zijn. Dat bleek vorig jaar uit een proef van Huisarts en Zorg (HenZ) in de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Nu komt er een vervolg met een POH jeugd.

VNG 28 januari 2016

“We hopen binnenkort met een pilot te starten met als doel het domein van de huisartsenzorg en het sociale domein met elkaar te verbinden, zodat kinderen en jongeren directer de juiste hulp krijgen”, verklaart Patricia van der Wiel, beleidsmedewerker kwaliteit en projecten bij HenZ in Zorgenz.

Eerste proef
In de eerste proef konden zes huisartsenpraktijken in en rond Gorinchem acht maanden gebruikmaken van extra lange huisartsconsulten van 40 minuten (‘scharnierconsulten’) en vier tot acht uur per week een POH jeugd GGZ inzetten. Zo is ongeveer de helft van de jongeren met psychische klachten binnen de praktijk behandeld. Dit leidde niet tot meer verwijzingen of het voorschrijven van meer psychofarmaca. Wel verbeterde de kwaliteit van de verwijzing en jongeren en ouders waren tevreden over de geleverde zorg.

Vervolg
Na de proef zijn gesprekken gevoerd met gemeenten en zorgverzekeraar. Onderwerp was de structurele inzet van POH jeugd en de financiering ervan. De gemeenten hadden al sociale wijkteams opgezet met daarin jeugdprofessionals. In overleg met de gemeente Lingewaal en Lingewaalse huisartsen kwam het idee voor het verbinden van de huisartsen- en sociale zorg. Lingewaal is bezig een POH jeugd GGZ aan te stellen die zowel in twee huisartsenpraktijken als in het sociaal team Lingewaal gaat werken.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.