Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Pilot parttime ondernemen in bijstand positief

Sinds oktober 2015 hebben mensen in de bijstand meer ruimte om een onderneming te starten. Uit de evaluatie van de Groningse pilot Parttime ondernemen in de bijstand blijkt dat dit werkt. Van de 110 mensen die in de pilotperiode aan de slag zijn gegaan, hebben er 33 winst gemaakt en zijn 18 mensen volledig onafhankelijk geworden van de bijstand. Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor parttime ondernemen in de bijstand nu blijvend toe te staan.

Gemeente Groningen 2 maart 2017

Mattias Gijsbertsen wethouder sociale zaken: “Parttime ondernemen in de bijstand past in de wens van Groningen om mensen in de bijstand meer ruimte te geven om zich te ontwikkelen zonder dat ze worden belemmerd door allerlei regels.”

Ruimte

Met de pilot kregen bijstandsgerechtigden de ruimte om inkomsten te verwerven en hun talenten te benutten. Aspirant webdesigners en coaches maar ook fietsenreparateurs, stylistes en vertalers hebben een ondernemingsplan gemaakt en zijn aan de slag te gaan.

Besparing

Tegenover de vermindering van de uitkeringskosten stonden de extra kosten van begeleiding en trainingen. Netto heeft de gemeente 50.000 euro bespaard. Hiermee heeft de pilot zichzelf ruimschoots terugverdiend. De deelnemers hadden gemiddeld 2,9 jaar een bijstandsuitkering.

Coaching en training

Bijstandsgerechtigden die belangstelling hebben krijgen tijdens een bijeenkomst meer informatie. Aansluitend kunnen zij met andere mensen die zich richting (parttime) ondernemerschap willen ontwikkelen een programma van workshops en trainingen volgen. Ook daarna kunnen zij gebruikmaken van coaching en workshops.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.