Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Opnieuw brandbrief: óók geld voor zorg thuis

Geld voor verpleeghuizen is belangrijk. Maar ouderenzorg is meer dan alleen het verpleeghuis. Negentig procent van de mensen die zorg nodig hebben wonen gewoon thuis. Extra geld voor zorg moet dan ook breed worden ingezet. Dat schrijven mantelzorgers, zorg-werknemers, cliënten, zorgaanbieders en gemeenten in een open brief aan informateur Tjeenk Willink.

ANBO 6 juni 2017

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) kondigde eerder [vorige] week aan dat een nieuw kabinet ten minste twee miljard euro moet uittrekken om aan het nieuwe kwaliteitskader voor verpleeghuizen te kunnen voldoen. Met dat geld moeten onder andere 40.000 extra arbeidskrachten, vooral verpleegkundig personeel, worden aangetrokken. Belangrijk, maar, zeggen de zorgorganisaties, de langdurige zorg dient op alle niveaus goed te zijn en dáár gegeven worden waar zorg nodig is. De praktijk laat namelijk zien dat ook zeer kwetsbare ouderen steeds vaker thuis wonen. Voor hen komt pas het verpleeghuis in beeld als het niet anders kan. Verpleegzorg omvat dan ook zowel verpleegzorg thuis als zorg in een verpleeghuis.

Meer vraag dan aanbod

Het aantal thuiswonende ouderen met een zorgbehoefte stijgt bovendien, terwijl er nu al signalen zijn dat de zorgvraag het -aanbod overtreft. Zo schrijven de thuiszorgorganisaties rode cijfers op wijkverpleging, is op heel veel plaatsen dagbesteding wegbezuinigd, klagen de SEH’s over grote toename van ouderen en is de toegang tot huishoudelijke hulp flink verkleind. Dit alles is volledig contrair aan het kabinetsbeleid om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen, met waar nodig hulp en zorg. En dat niet alleen, mensen zelf willen ook graag zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Zij moeten dan ook in staat gesteld worden om samen met hun familie zelf die keuze te maken.

Opnieuw brede alliantie van zorgpartijen

Al twee keer eerder bundelden Actiz, gemeente Amsterdam, ANBO, Mezzo, De Unie, NU’91, V&VN en Zuidzorg hun krachten om te zorgen dat extra geld voor zorg evenwichtig verdeeld wordt. Na de oproep van staatssecretaris Van Rijn herhalen de ondertekenaars hun pleidooi.

Lees hier de brief.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.