Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Groningen start werving deelnemers Bijstand op maat

De komende weken ontvangen bijna negenduizend bijstandsgerechtigden een uitnodiging om mee te doen aan het experiment Bijstand op Maat. Deelname is op basis van vrijwilligheid. Maximaal zevenhonderd mensen kunnen meedoen. Zij krijgen minder verplichtingen en meer eigen regie binnen de bijstand.

Gemeente Groningen 6 september 2017

Samen met de Rijksuniversiteit Groningen wordt onderzocht wat het effect is van ontheffing van de arbeidsplicht, intensieve begeleiding, of meer bijverdienen. Eén groep krijgt de vrijheid om één van deze drie mogelijkheden te kiezen. Daarnaast is er een controlegroep. In de brief staat voor welke groep iemand wordt uitgenodigd. De komende maand zijn er bijeenkomsten waar mensen uitleg krijgen en zich kunnen aanmelden.

Experimenteren met bijstand

Mattias Gijsbertsen, wethouder sociale zaken: “Het is goed dat we van de rijksoverheid ruimte krijgen om te experimenteren met de bijstand. Uniek aan het experiment in Groningen is dat er ook een groep is die zelf één van de drie mogelijkheden mag kiezen. Daarmee breken we voor het eerst in Nederland met het principe one size fits all en doen we recht aan de grote verschillen die er tussen de uitkeringsgerechtigden zijn.” Het experiment past in de lijn van andere initiatieven van de gemeente zoals parttime ondernemen in de bijstand en Kansen in kaart. Hiermee worden bijstandsgerechtigden beter ondersteund richting werk, participatie en welzijn. Vertrouwen en een positieve benadering staan daarbij centraal.

Deelnemers staan centraal

In het onderzoek wordt niet alleen gekeken naar de effecten op uitstroom en werkaanvaarding, maar ook naar participatie in de bredere zin en het welzijn van deelnemers. Om al tijdens het experiment te zien wat de effecten zijn, kunnen deelnemers vloggen en worden er symposia en bijeenkomsten georganiseerd waar de ervaringen van de deelnemers centraal staan.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.