Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Gemeenteraad aan zet eigen bijdrage-beleid gemeente

Gemeenten die genoeg hebben van alle gedoe rond de inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo en deze willen afschaffen, krijgen de steun van staatssecretaris Van Rijn van VWS. Dat schrijft Binnenlands Bestuur naar aanleiding van het beleid van de gemeente Leerdam, waar de inkomensafhankelijke eigen bijdrage in de Wmo begin dit jaar is afgeschaft.

ANBO 21 juni 2017

ANBO is blij met dit signaal. Ook om administratieve rompslomp te voorkomen stopten, behalve Leerdam, meer gemeenten met het heffen van de eigen bijdrage. Echter, de staatssecretaris gaat niet over dit eigen bijdrage-beleid, daarvoor zijn gemeenten zélf verantwoordelijk. Liane den Haan, bestuurder van ANBO, roept burgers op hun invloed te doen gelden: "Burgers hebben macht: het is mogelijk om via de gemeenteraad druk uit te oefenen om een mild(er) eigen bijdragebeleid te voeren of de eigen bijdrage helemaal af te schaffen. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen ontstaat er zelfs meer ruimte.

Hoe werkt de eigen bijdrage?

Gemeente kunnen zelf bepalen of ze een eigen bijdrage heffen voor maatwerk- en algemene voorzieningen. Het Rijk gaat daar niet over. Wanneer gemeenten een eigen bijdrage heffen, dan kunnen ze aan verschillende knoppen draaien, zoals het optrekken van inkomensgrens, verlaging van de maximale periodebijdrage en/of het marginale tarief verlagen.

In de meeste gevallen laten gemeenten het eigen bijdragebeleid door het CAK vaststellen en innen, op grond van het Uitvoeringsbesluit Wmo. Er zijn ook gemeenten die een eigen bijdrage bepalen of zelfs heel bewust geen eigen bijdrage voor maatwerkvoorzieningen vragen. Ten slotte zijn er gemeenten die een maatwerkvoorziening omzetten in een algemene voorziening: de eigen bijdrage wordt dan geïnd door een thuiszorgaanbieder. Dit kan leiden tot een stapeling van eigen bijdrage die boven het plafond uit het Uitvoeringsbesluit Wmo uitkomt. In het Uitvoeringsbesluit staan zowel inkomens- als vermogensgrenzen. ANBO zet zich in om een dergelijke stapeling van kosten tegen te gaan.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.