Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Gemeente Lelystad steunt voornemen tot oprichting coöperatie Jeugd en Gezinsteam

Het Jeugd en Gezinsteam (JGT) heeft na een zorgvuldige analyse het voornemen om het JGT vanaf 2018 om te zetten naar een coöperatie, waarbij het personeel dat voor het JGT werkt in dienst treedt van die coöperatie. De gemeente Lelystad ondersteunt dit voornemen en heeft de intentie uitgesproken om na oprichting van de coöperatie voor een periode van tenminste drie jaar een meerjarige subsidie te verlenen aan de coöperatie, voor het bieden van ambulante hulp en ondersteunende activiteiten binnen de JGT’s. De instellingen die tot nu toe individueel subsidie ontvangen, krijgen na de oprichting gezamenlijk als coöperatie de subsidie.

Gemeente Lelystad 11 september 2017

Waarom een coöperatie?

De coöperatie als organisatievorm zorgt voor meer flexibiliteit binnen het JGT, waarmee de kracht van het JGT behouden blijft en waar tegelijkertijd meebewogen kan worden met nieuwe ontwikkelingen. Zo kan de verschuiving van specialistische zorg ver van huis naar lichtere zorgvormen dichtbij huis beter worden gerealiseerd. De toekomstige coöperatie JGT faciliteert het behoud van multidisciplinaire expertise en ondersteunt samenwerking met het voorveld (zoals GGD jeugdgezondheidszorg, Icare jeugdgezondheidszorg en MDF) en de tweede lijn (zoals pleegzorg, jeugd GGZ en kortdurend verblijf). Ook zorgt de coöperatie JGT voor meer uniformiteit en eenduidige sturing. Ouders, kinderen en jongeren merken niets van de te veranderen organisatievorm, zij krijgen net als nu de hulp die zij nodig hebben.

Jeugd en Gezinsteam

Voor de uitvoering van de Jeugdwet zijn in Lelystad JGT’s gevormd. Er zijn vier teams, elk verbonden aan een stadsdeel. In de teams werken gezinshulpverleners van verschillende organisaties met een diversiteit aan expertise samen om hulp te geven aan gezinnen in het betreffende stadsdeel. De deelnemende partijen aan het JGT zijn: GGD jeugdgezondheidszorg, Icare jeugdgezondheidszorg, Icare Verpleging en Verzorging, Kwintes, MDF, MEE IJsseloevers, Samen Veilig, Triade, Vitree en Welzijn Lelystad. Met deze partijen heeft de gemeente voor 2017 een samenwerkingsovereenkomst gesloten ten behoeve van de jeugdhulpverlening in de gemeente en samenwerking in het JGT.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.