Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Europese Commissie presenteert Sociale Pijler

De Europese Commissie presenteerde 26 april haar langverwachte discussienota over de sociale dimensie van Europa. Gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor iedereen, eerlijke werkomstandigheden en het waarborgen van goede sociale voorzieningen staan centraal in het voorstel.

VNG 28 april 2017

De Pijler omvat 20 essentiële beginselen en rechten voor burgers, die moeten bijdragen tot eerlijke en goed werkende arbeidsmarkten en socialezekerheidsstelsels. Hij is bedoeld als een kompas voor een veranderingsproces naar betere werk- en leefomstandigheden in Europa. Het gaat hier in eerste instantie om de eurozone, maar is toepasbaar op alle EU-lidstaten die eraan willen meedoen.

Het door de Europese Commissie bepleitte voorstel voor vaderschapsverlof van tien dagen en betaald verlof voor de zorg voor zieke of zelfbehoevende familieleden zijn punten waar gemeentes mee te maken kunnen krijgen. De Europese Commissie wil bereiken dat de zorgtaken tussen mannen en vrouwen eerlijker verdeeld worden. Ze hoopt dat dit lukt door de combinatie van werk en gezin/familie te vergemakkelijken. Het voorstel zal de komende tijd onderwerp van onderhandeling zijn in de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement.

Witboek over de toekomst van de EU

Het voorstel voor een Pijler voor sociale rechten maakt onderdeel uit van vijf thematische discussienota’s die de Commissie presenteert in het kader van het debat over de toekomst van de EU. Dit debat werd op 1 maart jl. gelanceerd met het Witboek over de toekomst van de EU: de wegen naar eenheid voor de EU van 27. De discussienota maakt ook onderdeel uit van het missiestatement van Commissievoorzitter Juncker, die bij zijn aantreden in 2014 verklaarde de sociale dimensie van de EU te willen versterken.

Hoe nu verder?

Na de nota over de sociale dimensie van de EU komt de Commissie nog met zogenoemde reflection papers over het benutten van de mondialisering (rol EU in de wereld), de Economische en Monetaire Unie (van belang inzake de Wet HOF), de toekomst van Europa’s defensie en de toekomst van Europa’s financiën (van belang wat betreft Europese subsidies voor gemeenten).

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.