Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Ervaringsdeskundigheid: dossier van de week

Ervaringsdeskundige worden steeds vaker ingeschakeld in het sociaal domein. Hoe organiseer je dit als instelling? Wat zijn de do’s en dont’s? En hoe zit het met de relatie tussen professionals en ervaringsdeskundigen. In dit dossier vind je publicaties en handreikingen over ervaringsdeskundigheid.

Sociaalweb 26 december 2016

Ceci n'est pas une pipe
'Ceci n'est pas une pipe.' We kennen allemaal het schilderij van Magritte van een natuurgetrouw geschilderde pijp. Zet een stapje dichterbij en je ziet alleen canvas met daarop diverse kleuren verf, zodanig bijeengebracht dat een beeld van een pijp ontstaat. Over het verschil tussen werkelijkheid en geschetste werkelijkheid wil ik het graag even hebben.

Ervaringsdeskundigheid in de wijk
De inzet van ervaringsdeskundigen draagt daadwerkelijk bij aan een betere participatie van kwetsbare burgers. Dat blijkt uit drie pilots in Gouda, Oss en Amsterdam. Ook heeft het een belangrijke meerwaarde voor de ervaringsdeskundigen zelf en zijn gemeenten enthousiast, omdat deze initiatieven perfect aansluiten bij principes van eigen kracht en onderlinge steun.

Stappenplan inzet ervaringsdeskundigheid
Dit stappenplan is concreet en beknopt geschreven en dient vooral als handleiding (en discussiestuk) om de inzet van ervaringsdeskundigen in de jeugdhulp van de grond te krijgen.

Toegankelijkheid en participatie en de inzet van ervaringsdeskundigheid
Een inclusieve samenleving met toegankelijke voorzieningen, wat is daar voor nodig? Leiden de transities in het sociale domein daadwerkelijk tot meer zelfredzaamheid en meer participatie? Vragen waarop het antwoord gezocht wordt bij ervaringsdeskundigen; betrek de mensen met een beperking, betrek de kwetsbare burgers bij de ontwikkeling, uitvoering en evaluatie van beleid. Enkele voorbeelden uit Brabant.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.