Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Amsterdam en Leger des Heils openen 45 tijdelijke woonplekken voor dakloze gezinnen

Vorige week opende de Noordkaap de deuren voor de eerste gezinnen die door omstandigheden dakloos zijn geworden en geen beroep meer kunnen doen op familie of anderen in hun netwerk. Uiteindelijk zullen 45 gezinnen hier een tijdelijke woonplek krijgen. Samen met het Leger des Heils wordt gezocht naar oplossingen om gezinnen weer terug te laten keren naar een reguliere woning. De gemeente Amsterdam subsidieert de voorziening om opvang in hotels te voorkomen.

Gemeente Amsterdam 22 juni 2017

Wethouder Eric van der Burg, Zorg en Welzijn: “In Amsterdam hebben we de regel dat kinderen niet op straat slapen. Soms betekent dit dat gezinnen in een hotel worden ondergebracht. Ik ben erg blij met de 45 nieuwe plekken. Een hotel is een goede noodoplossing, maar een woonplek met eigen keuken is veel geschikter.”

Sinds 2012 stijgt de vraag naar opvangplekken voor dakloze gezinnen. Amsterdam heeft sinds 2014 een ketenaanpak voor dakloze gezinnen vanaf 18 jaar met een centraal meldpunt bij de GGD. Op dit moment wordt de grootste groep gezinnen die de gemeente om opvang vragen dakloos door een conflict met de partner of uitputting van het sociaal netwerk. Andere oorzaken zijn dakloosheid door huisuitzetting, beëindiging van een huurcontract, gedwongen verkoop van de woning of een onveilige of zorgelijke woonsituatie zoals huiselijk geweld.

Amsterdam biedt opvang aan dakloze gezinnen omdat zij ten allen tijde wil voorkomen dat kinderen op straat belanden. Ook wil het bestuur geen opvang van gezinnen in hotels. Daarom investeert Amsterdam in opvanglocaties met goede begeleiding zodat een normaal gezinsleven wordt hervat.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.