Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Aandacht voor hulp aan familie van verslaafden

Verslaving levert niet alleen een probleem op voor de verslaafde zelf, maar ook voor de directe omgeving, zoals de partner, ouders en kinderen. Doorgaans betreft het schaamte, schulden, relatieproblemen en/of verborgen geweld, direct samenhangend met de verslaving.

VNG 20 november 2017

Het is belangrijk samen met zorgprofessionals (huisartsen, wijkteams, GGD, GGZ en Verslavingszorg), CJG en het maatschappelijk werk aandacht te geven aan een vaak verborgen behoefte aan ondersteuning bij familie van verslaafden. Daarbij kunt u wijzen op het aanbod van het project 'Verslaafd aan jou' (zie onderaan dit bericht).

Betrokkenheid familie

Wanneer een verslaafde in behandeling is, wordt vaak de omgeving van een verslaafde bij de behandeling betrokken via een zogenaamde systeemaanpak. Maar lang niet elke verslaafde zoekt hulp om zich te laten behandelen voor de verslaving.

Behoefe aan hulp

Hoewel de problemen van de omgeving zich lang niet altijd vertalen in een zorgvraag bestaat soms wel de behoefte aan hulp bij het omgaan met de verslavingsproblematiek en het oplossen van de problemen als gevolgen van de verslaving. Ook bij het proces van herstel is ondersteuning door familie onontbeerlijk.

Meer informatie

Het Trimbos-instituut en de Stichting Coke van Jou werken sinds 2015 samen in het project Verslaafd aan jou, waarin ze gezamenlijk steun en informatie bieden aan de familie van verslaafden. In de brochure leest u meer over het project:

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.