Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

8x pedagogische civil society

Gemeente, hoe geeft u invulling aan de pedagogische civil society? Volgens de website van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) wordt onder de ‘pedagogische civil society’ verstaan: ‘gemeenschappelijke activiteiten van burgers rondom het grootbrengen van kinderen’. Wij verzamelden 8 inspirerende voorbeelden.

13 juli 2016

City Trainers
De gemeenten ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Dordrecht hebben een team Citytrainers: getrainde jongeren vanaf 14 jaar die hun eigen talenten gebruiken om leeftijdgenoten enthousiast te maken voor sport. Motto: jongeren bewegen jongeren.

Fototentoonstelling
Ouders gaan aan de hand van een tentoonstelling met elkaar in gesprek over wat zij belangrijk en moeilijk vinden bij het opvoeden van hun kinderen. Een getrainde vrijwilliger begeleidt het gesprek.

Jongeren in contact brengen met de natuur
Jongeren participeren in projecten waarbij ze hun creativiteit volop kunnen inzetten bij de inrichting van openbaar groen in hun directe woonomgeving.

Jongeren helpen hun wijk
Jongeren zetten zich – voor een kleine vergoeding – in voor een leefbare wijk; ze ruimen op, doen klussen, verlenen hand- en spandiensten en werken ondertussen aan hun eigen ontwikkeling.

Mamma weet alles
Mamma weet alles biedt ouders een netwerk om ervaringen uit te wisselen en elkaar te helpen bij vragen en problemen bij puberopvoeding.

Natuurlijke speelplekken
Buurtbewoners die met kinderen een natuurlijke speelplek bedenken en aanleggen en daarna de natuurspeelplek zelf willen onderhouden.

Vreedzame wijk
De Vreedzame Wijk komt voort uit De Vreedzame School. Inmiddels werkt een groot aantal basisscholen met dit programma. Kinderen krijgen daar allerlei ‘burgerschapscompetenties’ aangeboden. Ze leren hoe je conflicten constructief kunt oplossen. Ze krijgen een stem, mogen meedenken over allerlei zaken, krijgen verantwoordelijkheden. Bovendien leren ze op een positieve en zorgzame manier met elkaar om te gaan en zich verbonden te voelen met de gemeenschap.

Wijktalententeams krikken wijk op
Jongeren zetten zich samen met buurtbewoners in om de leefbaarheid in wijken te verbeteren.De basismethodiek is in zes gemeenten uitgetest en ingekleurd op basis van de opgedane ervaringen. Meer dan 350 professionals, wijkbewoners en jongeren zijn op de been gebracht. Een WijkTalentenTeam van jongeren en wijkbewoners maakten een plan van aanpak voor activiteiten die bijdragen aan de leefbaarheid in de wijk.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.