Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

8 voorbeelden versterken sociale netwerken

Hoe versterk je het netwerk van probleemjongeren? Wat kun je doen om mensen met een beperking zelfstandig te laten reizen? En hoe activeer je van moeders? Wij verzamelden 8 voorbeelden van projecten waar het versterken van sociale netwerken centraal staat.

11 augustus 2016

Christelijk buurtnetwerk
HiP is een sterk groeiend netwerk van christenen die in hun eigen buurt vrijwillig hulp bieden aan mensen in nood. Hulpvragers zonder sociaal netwerk en financiële middelen om hulp te kunnen inkopen, worden op deze manier geholpen door hulpbieders die daarmee ook hun eigen kerk of parochie een gezicht geven in de lokale samenleving. Vraag en aanbod worden door de plaatselijke helpdesk van HiP bij elkaar gebracht.

Jimmy's
Jimmy's is een jongerennetwerk op verschillende plekken in Nederland. Jongeren komen naar Jimmy's met al hun vragen en ideeën, of het nou om geld gaat of om problemen thuis. Jimmy's wordt gerund door jonge mensen. Als het nodig is, is er snel contact met een netwerk aan experts en professionals om jongeren verder te helpen. De focus ligt op talentontwikkeling, netwerkversterking, het organiseren van ontmoeting en het stimuleren van zelfredzaamheid.

MEE op Weg
MEE op Weg wordt inmiddels door bijna alle MEE-organisaties in het land geboden om mensen met een beperking meer mogelijkheden te laten zien om zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. MEE op Weg werkt samen met vrijwilligers, zoals een OV-maatje of een fietsmaatje. De OV-/Fietsmaatjes maken samen met een consulent van MEE een avonturenplan, dat past bij de deelnemer en het OV-/Fietsmaatje. Vervolgens gaat het OV-/Fietsmaatje samen met de deelnemer op reis/avontuur van A naar B. Dit kan zijn met de bus, op de fiets of gewoon lopend.

Meeleefgezin
Meeleefgezinnen zijn stabiele gezinnen die een stimulerende omgeving bieden aan een jong kind van ouders met psychiatrische problemen. Het kind is een dagdeel per week en een weekend in de maand in het meeleefgezin. Er wordt gestreefd naar duurzaam contact.

Moeders Informeren Moeders
Moeders Informeren Moeders (MIM) geeft opvoedingsondersteuning, gezondheidsvoorlichting en een steuntje in de rug aan moeders van een eerste kind. Moeders Informeren Moeders heeft onder meer tot doel het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid en het zelfzorgvermogen van de MIM-moeders te vergroten en hun sociale netwerk te versterken. Ervaren moeders gaan maandelijks op bezoek bij de MIM-moeders en praten met hen over de opvoeding en verzorging tot het kind 18 maanden oud is.

Samen Oplopen
Samen Oplopen richt zich op gezinnen die veel problemen ervaren. Zodra een gezin zich aanmeldt, gaat één van de professionele zorgcoördinatoren naar het gezin toe om te bespreken welke hulp er nodig is. Wanneer er een helder beeld is van de situatie, koppelt de coördinator een vrijwilliger aan dit gezin.Deze vrijwilliger denkt en werkt in brede zin mee met het gezin. Belangrijk is dat de gezinsleden centraal staan en aangeven wat de problemen zijn en hoe ze geholpen willen of kunnen worden. Naast de hulp die Samen Oplopen biedt, wordt ook gekeken hoe het gezin een sociaal netwerk kan opbouwen door activiteiten te ontwikkelen of aan te sluiten op de plaatselijke activiteiten die daaraan bijdragen.

Social Brokers
Een preventieve werkwijze waarbij de informele sociale netwerken rondom jongeren worden geactiveerd. De personen uit deze netwerken, 'social brokers', worden aangespoord om jongeren met (dreigende) kleine problemen te informeren, adviseren en zo nodig te verwijzen naar professionele hulpverlening. Zij kunnen voor ruggenspraak terecht op een online platform waarop ook professionele hulpverleners actief zijn.

Steunouder
Steunouders zijn vrijwilligers die kinderen met ouder(s) in een kwetsbare situatie één of twee dagdelen per week opvangen. Een steunouder is een (tijdelijke) "oom of tante" of "opa en oma" voor een kind. Opvang door een steunouder geeft het kind een aanvullend "thuis" met rust, regelmaat en structuur. De ouders van het kind krijgen zo de ruimte om op adem te komen. Steunouder heeft een preventieve insteek en wil (zwaardere) professionele zorg voorkomen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.