Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

8 voorbeelden van maatjesprojecten

Maatjesprojecten zijn populair. Vrijwilligers worden gekoppeld aan mensen die een coach, mentor of maatje nodig hebben. Van hulp bij integratie, samen sporten tot ondersteuning bij het zoeken naar werk. Wij verzamelden 8 voorbeelden van maatjesprojecten.

19 mei 2016

Best Buddies
Best Buddies koppelt jongeren met een licht verstandelijke beperking tussen de 16 en 35 jaar aan leeftijdsgenoten zonder beperking. Samen ondernemen zij activiteiten en bouwen gaandeweg een vriendschap op. Op deze manier betrekt Best Buddies jongeren met een licht verstandelijke beperking bij de maatschappij en laat jongeren zonder beperking kennis maken met vrijwilligerswerk.

BeweegSamen
BeweegSamen is speciaal voor mensen die door omstandigheden niet meer in staat zijn om beweeg-activiteiten te doen die hij of zij graag wil doen. Bij BeweegSamen kan een vrijwilliger, samen met iemand, die gewone dingen weer mogelijk maken. Niet één keer, maar gedurende een langere periode. BeweegSamen gaat om één op één contact met iemand die - om uiteenlopende redenen - zijn of haar favoriete activiteiten niet meer kan doen. De match komt tot stand op basis van een verwachte persoonlijke klik en overeenkomst in interesses.

BijDeHand
BijDeHand is voor kinderen die weinig tot geen aansluiting vinden bij leeftijdsgenootjes of een moeilijke thuissituatie hebben. Dit doordat ze bijvoorbeeld gepest worden, de ouders gescheiden zijn of thuis financiële moeilijkheden hebben. De kinderen worden gekoppeld aan een maatje. Samen met hun maatje gaan ze één dagdeel in de week activiteiten doen gedurende een periode van 6 tot 9 maanden. Elk kind heeft eigen talenten, maar ook punten waarop zij zich kunnen verbeteren. Maatjes stellen samen met het kind een aantal doelen op waaraan ze gaan werken.

Jobmaatje
Jobmaatjes zijn vrijwilligers die van betekenis willen zijn voor anderen in hun eigen woonplaats. Zij helpen mensen die aan de zijlijn staan weer mee te doen aan de samenleving. Ze richten zich op werkzoekenden, die op zoek zijn naar (betaald) werk.

MEE Op Weg
MEE op Weg wordt inmiddels door bijna alle MEE-organisaties in het land geboden om mensen met een beperking meer mogelijkheden te laten zien om zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. MEE op Weg werkt samen met vrijwilligers, zoals een OV-maatje of een fietsmaatje. De OV-/Fietsmaatjes maken samen met een consulent van MEE een avonturenplan, dat past bij de deelnemer en het OV-/Fietsmaatje. Vervolgens gaat het OV-/Fietsmaatje samen met de deelnemer op reis/avontuur van A naar B. Dit kan zijn met de bus, op de fiets of gewoon lopend.

New@Home
New@Home biedt jonge nieuwkomers tussen de 12 en 20 jaar een schooljaar lang een maatje, waarmee ze wekelijks afspreken en activiteiten ondernemen. Het project heeft als doelstellingen bij te dragen aan maatschappelijke participatie en het vergroten van het sociaal netwerk van jonge nieuwkomers. Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd met de hele groep jongeren en maatjes. Daarnaast wordt het gezin van de jonge nieuwkomer betrokken en wordt kennis gemaakt met de buurt.

Samen Oplopen
Samen Oplopen richt zich op gezinnen die veel problemen ervaren. Zodra een gezin zich aanmeldt, gaat één van de professionele zorgcoördinatoren naar het gezin toe om te bespreken welke hulp er nodig is. Wanneer er een helder beeld is van de situatie, koppelt de coördinator een vrijwilliger aan dit gezin.Deze vrijwilliger denkt en werkt in brede zin mee met het gezin. Belangrijk is dat de gezinsleden centraal staan en aangeven wat de problemen zijn en hoe ze geholpen willen of kunnen worden. Naast de hulp die Samen Oplopen biedt, wordt ook gekeken hoe het gezin een sociaal netwerk kan opbouwen door activiteiten te ontwikkelen of aan te sluiten op de plaatselijke activiteiten die daaraan bijdragen.

SchuldhulpMaatje
SchuldHulpMaatje is een initiatief van de landelijke kerken in Nederland als antwoord op de toenemende schuldenproblematiek. SchuldHulpMaatje geeft géén geld, dat helpt niet als je schulden hebt. Wat de vrijwilligers wel doen: zij komen langszij en helpen iemand om weer orde op zaken te stellen. En minstens zo belangrijk, zij leren hoe iemand ook in de toekomst zijn financiële huishouding gezond kan houden. Hun onafhankelijkheid en tijd voor persoonlijke aandacht geeft vertrouwen en helpt mensen om hun problemen aan te pakken.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.