Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

8 voorbeelden om overlast van jongeren aan te pakken

Kent u het fenomeen treiter vlogger? Jongeren met een vlog die bewust de confrontatie aangaan met het gezag. In negen van de tien situaties verzoorzaakt de treiter vlogger overlast. Wij verzamelden 8 voorbeelden om overlast van jongeren te voorkomen en aan te pakken.

12 september 2016

II Watch
II-Watch Nederland is een nieuwe formule in het sociale domein. De organisatie is een innovatieve sociale franchise-organisatie van zelfstandige ondernemers, dat zich bezighoudt met de sociale veiligheid in leef- en werkomgevingen.

Jeugdboa's Ede
De gemeente Ede heeft Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOA) aangesteld die zich specifiek richten op jeugd en jeugdoverlast. Deze BOA’s hebben een theoretische en praktische opleiding gevolgd, waaronder Multicultureel Vakmanschap, Straatcultuur & Jeugdgroepen en Vroegsignalering. Een jeugdboa kan zowel preventief als repressief optreden. Hij werkt wijkoverstijgend en houdt het overzicht op jeugdgroepen.

Kickproject Breda
Kick is een dagbestedingsprogramma voor jongeren van 13 t/m 23 jaar die niet naar school of werk gaan. Kick gebruikt sport als middel om jongeren te activeren en te motiveren, zodat zij weer aansluiting kunnen vinden bij een opleiding of werk. Via sport biedt Kick jongeren een dagbesteding en daarmee structuur. De jongeren worden in groepsverband begeleid.

Maten van de straat
In de Tilburgse aanpak Mate(n) van de straat maken gemeente, politie, jongerenwerk en eventuele andere partijen gezamenlijk een analyse van een jeugdgroep. Vervolgens wordt gekeken naar de risico- en beschermende factoren die delinquent gedrag veroorzaken, in combinatie met de vraag in hoeverre de professionals deze jongeren nog kunnen beïnvloeden.

Pleinaanpak Rotterdam
Integrale benadering van de aanpak van jongerenoverlast en onveiligheidsgevoelens ontwikkeld voor en door door meerdere partijen in de Rotterdamse wijken. Uitgangspunt is het in een vroegtijdig stadium met elkaar in contact brengen van bewoners (omwonenden en bezoekers van een plein), professionals en jongeren (bezoekers van het plein) om overlast te beperken, zo niet te voorkomen.

Rolmodellen Kleurkracht Escamp in Den Haag
Veel bewoners in de wijk Escamp in Den Haag maakten zich zorgen over toenemende jongerenoverlast tijdens evenementen als de jaarwisseling en het WK- en EK-voetbal. De politie heeft een uitgebreid en informeel netwerk opgebouwd. Uit deze achterban worden jongeren en oudere vrijwilligers (de 'Rolmodellen') geworven die samen met de politie toezicht houden op overlastlocaties tijdens evenementen.

Streetcornerwerk
Streetcornerwork legt op actieve wijze contact met groepen jongeren op straat. Het kan zowel hinderlijke als overlastgevende groepen betreffen. Soms maken criminele jongeren deel uit van de groepen op straat. De veldwerkers brengen in kaart wat er op straat en in de buurt speelt, werken aan gedragsbeïnvloeding en starten begeleidingstrajecten op met jongeren die meervoudige problemen hebben. Streetcornerwork beoogt interventies zo licht mogelijk in te zetten en daarmee ook inzet van zwaardere interventies en zorgen in een later stadium te voorkomen. Doel is overlast verminderen en de positie van de jongeren (individueel en in groepsverband) verbeteren.

Thuis op Straat
Thuis Op Straat (TOS) is een methode die werkt aan de leefbaarheid en een goed sociaal klimaat in de openbare ruimte. Dit gebeurt door, in samenwerking met andere organisaties in de wijk, activiteiten te organiseren voor en door bewoners, kinderen en jongeren.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.