Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

8 voorbeelden aanpak laaggeletterdheid

Voor mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven en /of rekenen is laaggeletterheid een belemmering om te participeren in de samenleving. Wat kunt u als gemeente doen om laaggeletterdheid aan te pakken? Wij verzamelden 8 voorbeelden.

16 november 2016

Haaglanden screent uitkeringsgerechtigden
Beter toegang tot de arbeidsmarkt en je kunnen handhaven daarop gaat dikwijls gepaard met een goede taalvaardigheid. UWV Haaglanden organiseerde eind 2014 en begin 2015 een pilot voor de screening en scholing van uitkeringsgerechtigden. Het UWV selecteerde kandidaten zonder startkwalificatie uit Den Haag en Delft en nodigde hen uit voor het maken van de Taalmeter.

Jeugdorganisatie versterkt gezinnen
De hoogste prioriteit van jeugdzorgorganisatie Jarabee is het vergroten van de zelfredzaamheid van de cliënten. Mensen krijgen meer zelfvertrouwen doordat ze zelf meer kunnen en minder afhankelijk zijn van ondersteuning. Jarabee heeft medewerkers enthousiast gemaakt om laaggeletterdheid aan te pakken.

Ketensamenwerking in een hechte gemeenschap
Op Urk werken de gemeente, de bibliotheek, het buurtwerk, welzijnswerk (Caritas) en ROC Friese Poort intensief samen bij de aanpak van laaggeletterdheid. Op Urk, van oudsher een hechte gemeenschap met een eigen cultuur en dialect, draaide het eeuwenlang om de visserij.

Medewerkers kringloopwinkel starten met taal
Binnen Stichting Kringloopwinkel Steenwijker e.o. werken ongeveer 150 mensen, van wie een groot gedeelte afstand heeft tot de arbeidsmarkt. De kringloopwinkel heeft laaggeletterdheid in kaart gebracht.

Structurele ondersteuning taalvrijwilligers
Om meer Amsterdammers naar een hoger taalniveau te tillen, werkt het ROC van Amsterdam (ROCvA) met getrainde taalvrijwilligers. Deze taalvrijwilligers ondersteunen een professionele docent van het ROCvA. Het gaat om begeleiding bij computerlessen en van cursisten die extra ondersteuning of uitdaging nodig hebben.

Taalmeter vindt honderden laaggeletterde jongeren
Bij het jongerenloket van de gemeente Rotterdam melden jongeren zich met vragen over onderwijs, werk of inkomen. Dit zijn honderden mensen tussen de 16 en 27 jaar die geen opleiding volgen of baan hebben. Taal kan de oorzaak zijn van de problemen die zij ondervinden. Jongerenloket Rotterdam heeft samen met Taal voor het Leven een aanpak ontwikkeld die structureel is ingebed in het werkproces.

Taalspreekuur in het ziekenhuis
Er wordt steeds meer belang gehecht aan een goede taalvaardigheid om zo aan gezondheid te werken. Op een vast moment kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers in de grote hal van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht terecht bij het taalspreekuur. Tijdens het spreekuur bieden speciaal getrainde vrijwilligers hulp bij het invullen van formulieren of het lezen van een folder of bijsluiter.

Zorgaanbieder gaat voor goede taalbeheersing
Bij het facilitair bedrijf van zorgaanbieder Evean uit Purmerend werken ongeveer 600 mensen die diverse organisatieonderdelen met facilitaire producten en diensten ondersteunen. Evean streeft naar goede dienstverlening en communicatie is daarbij een heel belangrijk aspect. Uit een eerste inventarisatie is gebleken dat 23 medewerkers onvoldoende taalvaardig zijn.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.