Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

12.000ste werkzoekende aan het werk

Gemeente Rotterdam is er in geslaagd om 12.000 werkzoekenden uit de bijstand naar werk te begeleiden. Dit is zes maanden eerder dan het college zich tot doel had gesteld.

Gemeente Rotterdam 22 juni 2017

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen vanuit de bijstand aan het werk gaan. Werkende Rotterdammers maken zichzelf en de stad sterker. Rotterdam heeft hard gewerkt aan het beter koppelen van mensen met een bijstandsuitkering aan vacatures. Het afgelopen jaar zijn de meeste werkzoekenden aan een baan geholpen als productiemedewerker, callcentermedewerker en helpende thuiszorg.

Instroom bijstand

In heel Nederland komen helaas nog steeds mensen in de bijstand terecht. Dat komt onder meer door de stijging van de pensioenleeftijd. Hierdoor moeten mensen langer wachten tot zij AOW en pensioen ontvangen. Maar ook door jongeren die geen recht (meer) hebben op de Wajong-uitkering. En door een groeiend aantal nieuwe Nederlanders dat (nog) geen Nederlands spreekt en daardoor minder kansen heeft op de arbeidsmarkt.

In Rotterdam zijn veel werkzoekenden langdurig werkloos en met een laag opleidingsniveau. Ook heeft de stad veel ouderen en mensen met een arbeidsbeperking. Toch stijgt het aantal werkzoekenden in Rotterdam minder hard dan het landelijke gemiddelde. In Rotterdam ontvangen rond de 39.000 mensen een bijstandsuitkering.

Streng maar rechtvaardig

Wethouder Struijvenberg (Werkgelegenheid en Economie): 'De Rotterdamse aanpak wordt streng genoemd. Ik noem hem liever rechtvaardig. Wij zijn duidelijk in onze verwachtingen naar de werkzoekenden. Het ontvangen van een uitkering brengt verplichtingen met zich mee. Dat begint al bij het aanvragen en het aanleveren van informatie. We werken verder met een zoekperiode. Vier weken aantoonbaar actief op zoek naar betaald werk. Daarnaast zetten we in op handhaving en het traject Werkloont. Een traject voor nieuwkomers in de bijstand van vijftien weken dat onder meer bestaat uit een cursus en verplicht acht uur werken. Dit leidt tot zeven procent extra uitstroom in het eerste jaar van ontvangst bijstand. Al die zaken hebben de afgelopen jaren geleid tot het resultaat waar ik tevreden mee ben.'

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.