Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

VGZ creëert in regio Rotterdam doorbraak in aanpak wachtlijsten ggz

Wachtlijsten voor mensen met veel voorkomende aandoeningen zoals angst, depressie maar ook persoonlijkheidsproblematiek, zijn al jaren erg lang. Tot voor kort stonden er in de regio Rotterdam maar liefst 700 VGZ-verzekerden op de wachtlijst. VGZ had eerder al het initiatief genomen om hier wat aan te doen. Recent heeft een team van deskundigen in twee dagen alle wachtenden gebeld en de zorgbehoefte in kaart gebracht. De actie bleek zeer succesvol: ruim 90% van de wachtlijst is opgelost.

Zorgverzekeraars Nederland 27 juli 2020

Op 16 en 17 juli kwam een team van tien behandelaren van ggz-aanbieders uit de regio Rotterdam bij elkaar, met als doel het opschonen van de wachtlijsten. Hiervoor zijn alle dossiers gescreend en zijn, via telefonisch contact, de zorgbehoeften van alle cliënten op de wachtlijsten opnieuw in kaart gebracht. Via dit hernieuwde contact bleek dat een aantal cliënten al zorg ontvangt, geen zorgvraag meer had of direct zorg kon krijgen bij één van deelnemende ggz-aanbieders. Deze nabelronde én matching bleek een groot succes. Dankzij de bijzondere tweedaagse, waar het belang van de cliënt voorop stond, is zichtbaar resultaat behaald: de wachtlijsten voor geestelijke gezondheidszorg, is met 90% gekrompen.

Transfertafel

VGZ heeft begin dit jaar het initiatief genomen tot zogenoemde transfertafels: een unieke en intensieve samenwerking met BuurtzorgT, CaleidoZorg, Fortagroep, HSK, Mentaal Beter en de Parnassia Groep. Gezamenlijk is een methodiek ontwikkeld om wachtlijsten op te schonen en vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Met de oprichting van de transfertafels hebben de ggz-aanbieders de stap gezet door hun wachtlijsten te delen, anderen mee te laten denken met mogelijke alternatieven voor hun cliënt en te starten met doorverwijzen naar een andere aanbieder. Om daadwerkelijk een doorbraak te realiseren, bleek versnelling nodig. Om die reden is deze maand de tweedaagse geïnitieerd.

Doorbraak

MIND (de koepel van, voor en door cliënten- en familieorganisaties in de ggz) is zeer enthousiast over de samenwerking. Directeur-bestuurder Marjan ter Avest: “Het transparant maken van de wachtlijsten, maar ook het daadwerkelijk patiënt voor patiënt op zoek willen gaan naar een oplossing, blijkt een succesfactor. Fijn dat VGZ zich niet heeft neergelegd bij de eerste tegenslagen en weerstand, maar daadwerkelijk een doorbraak heeft gerealiseerd. We doen een oproep aan alle ggz-instellingen en zorgverzekeraars om op basis van dit voorbeeld aan de slag te gaan.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.