Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Vernieuwingsagenda maatschappelijke ondersteuning

Gemeenten zijn volop bezig met de vernieuwing van de maatschappelijke ondersteuning. Ze investeren in preventie, algemene voorzieningen, eigen regie voor de burger, ruimte voor professionals en betere aansluiting van professionele en informele zorg. De VNG-Vernieuwingsagenda maatschappelijke ondersteuning helpt gemeenten hierbij.

15 juli 2015

De VNG zet in op:

  • Het creëren van voorwaarden voor vernieuwing of, anders gezegd: het aankaarten en wegnemen van belemmeringen voor vernieuwing. Voorkomen dat incidenten leiden tot nieuwe landelijke regels die lokale oplossingen in de weg staan.

  • Het opzetten van een Werkplaats Vernieuwing Sociaal Domein waarin gemeenten ervaringen uitwisselen, in debat gaan, kennis delen. Gemeenten willen leren van elkaar. De slagkracht wordt vergroot als gemeenten ervaring, succes maar ook mislukkingen met elkaar delen.

  • Deskundigheidsbevordering en een effectiever werkende landelijke en regionale kennisinfrastructuur. In samenwerking met landelijke kennisinstituten, Wmo-werkplaatsen en instellingen van onderwijs en wetenschap kan de vernieuwingsagenda vooruit worden gebracht met gerichte kennisontwikkeling.

In overleg met gemeenten en betrokken partners werkt de VNG de Vernieuwingsagenda uit tot een meerjarig programmavoorstel.

Lokaal
 Het uitgangspunt is dat vernieuwing lokaal tot stand komt. Gemeenten investeren in preventie, algemene voorzieningen inclusief beleid, professionalskrijgen meer ruimte om goede ondersteuning te leveren en daarbij meer dan vroeger mantelzorgers te betrekken. Tegenover de ‘macht’ van de gemeente wordt ingezet op eigen kracht van de burger met bijvoorbeeld ombudsfuncties en Wmo-raden.

Gemeenten willen vernieuwen met als doel: integraal werken en de burger centraal zetten. Ze willen samen met hun inwoners levensbreed kijken: niet slechts aan de slag met welzijn, gezondheid en zorg maar verder kijken naar wat verder nodig is op het terrein van wonen, werken en opvoeden.

Hoe geven we laagdrempelige toegang vorm, hoe komen we tegelijk tot eigen regie en eigen verantwoordelijkheid? Dat zijn de vraagstukken waar gemeenten in het sociaal domein mee willen veranderen en vernieuwen.

Download

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.