Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Verkenning: Maatschappelijke participatie van uitgeprocedeerde asielzoekers

Uitgeprocedeerde asielzoekers die (nog) niet kunnen worden uitgezet bevinden zich vaak in een uitzichtloze situatie: ze mogen niet werken, waardoor het hen in veel gevallen aan een zinvolle dagbesteding ontbreekt. In Duitsland krijgen deze asielzoekers 'Duldung', waarmee ze bepaalde rechten op onderwijs, werk en wonen hebben. Deze verkenning van het Kennisplatform Integratie & Samenleving onderzoekt de uitvoering van het Duitse beleid.

1 mei 2018

In de verkenning wordt het traject beschreven dat een vluchteling in Duitsland doorloopt. Van het verkrijgen van Duldung is sprake als een vluchteling moet uitreizen, maar wanneer dit niet mogelijk is. Vervolgens krijgt de asielzoeker enkele rechten, waaronder voornamelijk recht op onderwijs, werk, wonen en sociale voorzieningen. De verkenning benoemt stap voor stap uitvoerig de volledige rechten en bijbehorende plichten.

Concluderend blijkt dat de Duldung in de eerste drie maanden redelijk beperkt is, en slechts voorziet in onderwijs en werk. Naarmate de geldigheidsduur echter toeneemt stijgen ook de rechten van de asielzoeker, wat uiteindelijk kan lijden tot een verblijfsvergunning. Deze verkenning vormt een aanknopingspunt in het debat over de maatschappelijke participatie van uitgeproduceerde asielzoekers in Nederland.

Zie hier de verkenning.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.