Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Verkenning: 'Financiële en sociale zelfredzaamheid van nieuwkomers'

Door het complexe stelsel van heffingen, toeslagen en wet- en regelgeving kunnen nieuwkomers die de taal niet goed beheersen al snel in een schuldensituatie terecht komen, hetgeen verdere integratie in de samenleving bemoeilijkt. Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) heeft onderzocht hoe financiële en sociale zelfredzaamheid kan worden vergroot. Daarbij gaat bijzondere aandacht uit naar de rol van de gemeente in deze en de instrumenten die kunnen worden ingezet. In de verkenning is ingezoomd op drie gemeenten: Peel en Maas, Pijnacker-Nootdorp en Lelystad.

1 maart 2018

Financiële zelfredzaamheid

In het onderzoek wordt gekeken naar drie groepen nieuwkomers, te weten gezinsvormers, vluchtelingen en EU-arbeidsmigranten. Voor alle drie de groepen geldt dat het overzicht van inkomsten en uitgaven in Nederland onoverzichtelijk is. Het Nederlandse hulpstelsel is veelal vraaggestuurd en er wordt vanuit gegaan dat mensen zelf initiatief nemen, terwijl dit niet voor elke cultuur vanzelfsprekend is. Ook is niet altijd duidelijk waar men met een vraag terecht kan. Problemen kunnen daardoor blijven liggen en resulteren in het opbouwen van schulden.

Sociale zelfredzaamheid

Op basis van interviews concluderen de onderzoekers dat het voor nieuwkomers moeilijk is om goed contact te krijgen met Nederlanders. De mate van sociale zelfredzaamheid verschilt per persoon en is in belangrijke mate afhankelijk van de persoonlijkheid. Uit alle interviews kwam naar voren dat taal een sleutelfactor is.

Een aantal initiatieven om de zelfredzaamheid te vergroten wordt in de verkenning uitgelicht. Ook bevat de verkenning tips voor gemeenten.

Lees hier de verkenning.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.