Menu

Filter op
content
PONT Zorg&Sociaal

0

Zorgcafé wijst vluchtelingen de weg in de gezondheidszorg

Dokters van de Wereld en het Rode Kruis hebben in Amsterdam en Nijmegen een Zorgcafé voor vluchtelingen opgezet. Vluchtelingen kunnen er zonder afspraak terecht met vragen over hun gezondheid of de gezondheidszorg.

VNG 14 augustus 2017

Het Zorgcafé biedt asielzoekers en statushouders een makkelijk toegankelijke plek waar ze terecht kunnen met hun vraag of probleem. In het Zorgcafé zijn medische en GGZ-vrijwilligers aanwezig die een luisterend oor bieden, en informatie en advies geven. Bovendien kunnen ze vluchtelingen begeleiden naar de reguliere zorgverleners van de Nederlandse gezondheidszorg.

Pilot

Het Zorgcafé is opgezet als pilot. In de pilot worden data verzameld over bezoekers, doelgroepen, hulpvragen, doorverwijzingen etc. Na de pilot worden de data geëvalueerd om te bepalen of een zorgcafé toegevoegde waarde heeft voor vluchtelingen en of er mogelijk in andere gemeenten ook behoefte is aan een zorgcafé.

Doel

Het doel van het Zorgcafé is tweeledig:

  • Op de eerste plaats is het bedoeld om vluchtelingen goed te informeren over Nederlandse gezondheidszorg en regelgeving, zodat ze goed gebruikmaken van het zorgsysteem en de zorg krijgen die aansluit bij hun hulpvraag.

  • En op de tweede plaats is het een manier om te zorgen dat vluchtelingen zich gehoord voelen en daarmee frustratie en verkeerde verwachtingen te voorkomen.

Meer informatie

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.